Nakon što su negirali tvrdnje gradonačelnika Bihaća o ilegalnom vraćanju migranata od strane hrvatske policije, da li će negirati i snimke švicarske televizije?

Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća početkom ove godine gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je iznio tvrdnje da hrvatska policija vaća ilegalno migrante u BiH.

‘Nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranta, vraća ih mimo službenog graničnog prelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da netko može iz druge države ući na teritorij BIH i ponašati se(kako želi) po njoj bez obzira koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać’, rekao je Fazlić u svom obraćanju tada.

To je odjeknulo i u komšijsko-susjednoj Hrvatskoj pa se na tvrdnje gradonačelnika Fazlića osvrnuo i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. Maime, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je insinuacijama i lažnim optužbama nazvao tvrdnje gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da hrvatska policija u BiH svakodnevno dovozi migrante, piše USN.ba.

“Odbijam tu vrstu insinuacija, radi se o lažnim optužbama, kojima se želi skrenuti pozornost s glavnog pitanja. A to je kako su ti ljudi došli u Bihać i okolne općine i zašto baš tamo?”, izjavio je Božinović 20. februara Hini u Istanbulu gdje je učestvovao na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa o migracijama.

Međutim, nakon 3 mjeseca, u političkom magazinu “Rundschau” prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. “push back“ akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu, objavljuju hrvatski mediji.

Jedna afganistanska familija svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti “bosanski azil“.

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem aprila.