NEINFORMIRANOST VOZAČA: Zašto plaćati nešto što je besplatno?

Home

NEINFORMIRANOST VOZAČA: Zašto plaćati nešto što je besplatno?


Većina vozača kada sjedne u automobil, s namjerom da se preveze od tačke A do tačke B, najprije požele da ih vozilo ne iznevjeri, odnosno da ne prestane raditi u pola puta. Prestanak rada vozila na sred ceste od vozača iziskuje dodatni napor, jer se mora prilagoditi novonastaloj situaciji, a to opet podrazumijeva uklanjanje vozila s ceste, utvrđivanje kvara, popravak i ko zna šta sve još ne.
 
 Mada zvuči nevjerovatno, ali rješavanje ovog problema je moguće uz samo jedan telefonski poziv. Naime, dovoljno je da u takvoj situaciji pozovete auto-moto klub i da vaš "veliki" problem bude riješen.

Ali, kako to kod nas biva, većina građana nije upućena u mnoge stvari. Istraživanje koje su sproveli Centri Civilnih Inicijativa, uz pomoć agencije Prism Research u martu 2011. godine, pokazalo je kako preko 80 posto građana Bosne i Hercegovine ne zna koja prava ostvaruju plaćanjem 8,00 KM godišnje prilikom produženja registracije motornih vozila. A, plaćaju ih. Svake godine. Iznova i opet.

Dakle, pored raznih stavki (putarina, porez na imovinu, osiguranje, itd.) prilikom svake registracije vozila građani plaćaju i stavku SPI, odnosno službu za pomoć i informacije auto klubova, čime stječu i određena prava.

Naime, auto klubovi BIHAMK (Bosanskohercegovački auto-moto klub) u FBiH i AMS RS (Auto-moto savez Republike Srpske) pružaju građanima određene besplatne usluge. BIHAMK svoje aktivnosti obavlja na osnovu Zakona o cestama FBiH iz 2010. godine i ugovora koji imaju sa JP Direkcija cesta FBiH, dok AMS RS svoju djelatnost vrši na osnovu Zakona o ovlašćenjima AMS RS iz 2008. godine.

Kada su u pitanju BIHAMK-ova javna ovlaštenja, bitno je istaći da su to tri bilo koje besplatne intervencije, a odnose se na popravku vozila na licu mjesta ili premiještanje vozila do najbližeg servisa, maksimalno jednom mjesečno, tri puta godišnje.

S druge strane, AMS RS obezbjeđuje jednu besplatnu uslugu prevoza vozila oštećenog u saobraćajnoj nezgodi, te prevoz vlasnika vozila i ostalih putnika do željene destinacije, na teritoriji Bosne i Hercegovine, jednom godišnje.

Međutim, građani u slučaju nezgode ili kvara, zbog neinformisanosti, često plaćaju usluge prevoza vozila privatnim službama po visokim cijenama, a tu uslugu mogu dobiti besplatno od auto klubova. Često se dešava da i službenici MUP-ova, na mjestu uviđaja, vozačima ne znaju ili ne žele dati infomraciju o javnim uslugama auto-klubova koje su vozači unaprijed platili.

To je bio i glavni razlog zašto su se u CCI-u, u saradnji sa auto klubovima, odlučili povećati obaviještenost vozača u BiH čime bi se onemogućile zloupotrebe u ovoj oblasti. Prema rezultatima analize koju je sproveo CCI, to bi se najbolje postiglo distribucijom informativnog materijala BIHAMK-a i AMS RS-a gdje bi bilo istaknuto koja su to prava koja građani ostvaruju. Najbolje mjesto za distribuciju ovog materijala bi bile stanice MUP-ova, gdje bi građani, prilikom podizanja saobraćajne dozvole nakon produženja registracije, dobijali i letke ubačene u saobraćajne dozvole.

Saradnja je uspostavljena i sa ministarstvima unutrašnjih poslova na području pet najvećih kantona u FBiH (Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski i Bosansko-podrinjski kanton), pa će se tako informativni leci djeliti u policijskim upravama prilikom produženja (ili prve) registracije vozila.

U toku su pregovori i sa MUP-om RS-a, pa bi se ista kampanja uskoro trebala realizovati i na teritoriji tog bh. entiteta.
suorce.ba

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 13:32

Facebook komentari

Back to top