Malena Nejla Alibašić pobijedila karcinom (FOTO)

Malena Nejla Alibašić iz Vogošće u septembru će krenuti u prvi razred, a u školsku klupu sjest će kao potpuno zdrava djevojčica.

Ova hrabra šestogodišnjakinja koja se već nekoliko mjeseci nalazi u Istanbulu na liječenju od agresivnog tumora koji joj je dijagnosticiran u novembru prošle godine, pobijedila je ovu zloćudnu bolest.

 - Nakon perioda deimunizacije Nejli je apliciran povrat stanica, odnosno urađena je autologna transplantacija koštane srži – kazao je za „Avaz“ otac Mirnes.

Od samog početka liječenja ovaj zahvat bio je postavljen kao krajnji cilj do kojeg se trebalo doći.

Nejlina porodica je presretna jer su, kako kaže Mirnes, stigli do ovog preventivnog čina, kojim će se dodatno doprinijeti umanjenju recidiva bolesti.

NEJLA

Djevojčica je sada u potpunoj izolaciji zbog veoma niskog nivoa imunološkog sistema, a taj period mogao bi potrajati nešto više od mjesec. Nakon toga slijedi praćenje stanja, uz stalne kontrole u periodu od tri mjeseca, kako bi ljekari bili sigurni da organizam normalno funkcionira.

- Najnovijom MIBG metodom, odnosno savremenim snimkom koji bilježi svaku promjenu u organizmu, ustanovljeno je da je Nejla sada potpuno čista od kancerogenih ćelija. Nakon završenih pretraga morat ćemo svaka tri mjeseca dolaziti na redovne kontrole. Neman je pobijeđena i uništena – presretan je Mirenes.

Dobili bitku  

Nejla je, ističe Mirnes, poželjela svoju kuću, društvo, rodbinu...

- Od početka smo bili optimistični i svi zajedno, i uz pomoć dobrih ljudi, dobili smo ovu bitku – kaže on.