Neka prosi Djed Mraz !

Home

Neka prosi Djed Mraz !


U Bosni i Hercegovini je sve politika, pa se ne treba čuditi najnovijoj kampanji u kojoj se na udaru oštrih klero-nacionalnih pera našao dobroćudni djedica u crvenom odijelu kojem smo se kao djeca neizmjerno radovali i kojeg smo, iz familijarnosti valjda, nazvali Djed Mraz. Upravo je sjedobradi starčić sa Sjevernog Pola kraj gomile puno važnijih pitanja, promoviran u državnog neprijatelja broj jedan.

Piše : Faruk Ajdinović

Čitam danas sa grčevitim naporom ono što je prof. Enes Ljevaković iz Rijaseta Islamske zajednice BiH napisao u svojoj fetvi. Da, da, dobro ste čuli : Djedica je tako daleko dogurao na hijerarhiji neprijatelja „bh. muslimana“ da su čak izdali i fetvu protiv njega. U toj fetvi piše profesor nadugo i naširoko zašto je Djed Mraz najgori od sve djece ( ili u ovom slučaju penzionera ) i zašto bi ga, „u kući u kojoj ima dina“ trebali protjerati u bezdan. Kako bih vam zorno prikazao seriozne optužbe koje  fetva prof. Ljekavakovića stavlja na teret benignom sjevernopolskom penzioneru , citirat  ću jedan dio njegovog teksta koji glasi otprilike ovako : „Spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.“

Eto tako vam je to u našoj lijepoj, nazovi sekularnoj, a zapravo do temelja klerikalnoj fildžan državici u kojoj je najveći problem vjerskih vjerodostojnika Djed Mraz. Ne bi me začudilo da se u nekom od idućih tekstova, skandalozno ne raskrinka uloga Djeda Mraza u OZNI i UDBI, a ne treba se naročito preplašiti ni mogućnosti da neki novi profesor ne nađe vremena da ne prenese svjedočanstvo zatvorenika „Golog otoka“ koje je Djed Mraz lično prebijao svojom velikom vrećom punom poklona. Pa dobro ljudi, ko je ovdje lud, ko zbunjen, a ko normalan ( ako takvih i ima ) ?! Islamska zajednica po ko zna koji put Djeda Mraza, taj općeprihvatljivi i univerzalni simbol dobrote i dobročinstva koji je jedinstven za cijelu planetu, kamuflira u komunistu koji će oživjeti davno minula, kažu crna vremena. Tužno je da se Islamska zajednica oglašava povodom Djeda Mraza koji, navodno, kidiše na javni moral, a šutke ignorira činjenicu da se predsjednik sabora upravo te Islamske zajednice, Edhem Bičakčić, već nastanio u zgradu Suda gdje mu se sudi za kidisanje na javni budžet. Izgleda da je grijeh Djeda Mraza ipak veći i teži od ovog.

Kao što rekoh nije ovo prvi put da se Djed Mraz našao na listi za odstrel stražara na bedemima javnog morala. Nisu tako davna vremena kad se smijenjena, pa opet vraćena direktorica JU „Djeca Sarajeva“, Arzija Mahmutović, odlučila lično razračunati sa sjedokosim djedicom ukinuvši ga fermanom za vijeke i vijekova. Umjesto djedice kojem su se djeca neobično radovala, nastanila se u sarajevske vrtiće kreatura dušebrižnika koja ni u kojem slučaju ne ugrožava religijske osjećaje dječice, a koju su nazvali „Teta Zima“. Originalno, nema šta ! Onda su se roditelji sa uplakanom dječicom sakupljali pred Katedralom u Sarajevu da mole uvrijeđenog i nadasve izigranog Djeda Mraza da se ipak vrati u BiH i da nas ne preskoči u ovogodišnjoj podjeli paketića.  Pa i da je Djed Mraz zapravo „Sveti Nikola“ kako u svojoj neopreznoj i do bola netačnoj  opasci primjeti uvaženi profesor s početka teksta,  po čemu je on to štetan za moral dječice i čime on to potencira kršćanstvo ? Možda zato što ga neki dočekuju za Božić, a neki za Novu Godinu, ali, budimo realni i iskreni, zar je to moguće objasniti djeci. Istoj onoj djeci koja cijele godine nastoje biti dobra kako bi ih posjetio upravo Djed Mraz. Jer, Djed Mraz zapravo ne potencira bilo kakvo izvrtanje ili uništenje religije, već samo dobrotu koja je osnovna poenta svake religije. Dobrotu, a ne kriminal i krađu javnih para. Dobrotu, a ne silovanje maloljetnika i financiranje odbrane pedofila. Dobrotu, a ne višemilionski lopovluk u neimarskim podvizima. Onu istinsku ljudsku dobrotu na koju nas pozivaju sve religije svijeta.

A možda se sva ta armija „anti-mrazovaca“ samo pribojava poklona koji će im on ostaviti ove Nove godine ?!  Neki su se vjerovatno nadali građevinskim dozvolama, Armani odijelima, novim jurilicama, avionskim kartama za bjelosvjetske destinacije ili nečem jednako luksuznom. Ali su zaboravali da je Djed Mraz samo jedan u nizu penzionera koji upravo zahvaljujući tim i takvim sve te luksuzne predmete može samo sanjati. Ipak, uzalud vam trud svirači – Djed Mraz o(p)staje u našim uspomenama kao simbol one nevine, dječije dobrote, koje vaša srca, čini se, nikada neće imati.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:28

Facebook komentari

Back to top