Neki stari klinci

Home

Neki stari klinci


Optuženi, osuđeni, osumnjičeni, a opet glume gospodu bez premca na kugli Zemaljskoj. Iako ih traže policije regiona, iako se njihova imena provlače po svakoj ozbiljnijoj optužnici u BiH, oni i dalje primaju basnoslovne plate i uživaju privilegije koje su čestitom i normalnom svijetu gotovo nezamislive. Da, da, govorim o bh. parlamentarcima.

Piše : Faruk Ajdinović

Prvo izjašnjavanje Predstavničkog doma PS BiH o kandidaturi profesora Slave Kukića na mjesto Predsjedavajućeg vijeća ministara  više je ličila na stočnu aukciju pijanog seoskog kabadahije nego na nešto što se zove zasjedanje parlamenta. No seljački nivo i priliči velikoj većini poslanika koji su po ko zna koji put, narodu nabili rogove na glavu dokopavši se parlamentarnih klupa. Posebno ih je zanimljivo gledati kad nabace ozbiljne ili čak zabrinute izraze lica, pa se počnu razbacivati visokointelektualnim pojmovima i raspravama koje su, noć prije, nabubali napamet da se „ ne brukaju pred rajom“. Pored toga što novi parlamentarni saziv uglavnom sadrži očajne glumce, sadrži on i puno drugih kalibara ljudi i neljudi, pa je dobro da pređemo kroz njihove dosjee.

Krenimo od korpolentnog HDZ-ovca, Nike Lozančića. Gromada od čovjeka samo u fizičkom smislu, poznata po tome da se za govornicom ponaša kao u vlastitom dnevnom boravku, zapravo je notorni kriminalac jer ga po prelasku granice sa Republikom Hrvatskom čeka potjernica i optužnica za nezakonito primanje braniteljskih mirovina. Zato je Lozančić zamolio kolege da ga ne imenuju u neku europsku delegaciju jer mu „sude, zato što svoje voli, voli najviše“ pa će po prelasku u maticu biti odveden na prisilno druženje sa utemljetiljem stranke dr. Ivom . Ako zanemarimo optužnicu za višemilionski kriminal, Lozančić je i dalje političko nedonošče, čovjek ispodprosječnog vokabulara i opasno sumnjivog kućnog odgoja. Kad smo već kod HDZ-a pređimo malo i do njihovih drugova u SNSD-u jer tu materijala, na nesreću, ne fali. Evo recimo, Milica Marković. Na prvi pogled tek bijeljinska profesorica sa ekstravagantnim načinom šminkanja, a ono ustvari nacionalist, ako ne i zločinac, bez presedana. Milica je, naime, na jednom zasjedanju ratnih krvoloka u Bijeljini zabrinuto konstatirala kako je glupo i opasno da se broj Muslimana u Semberiji svede na 5 % kad imaju tehničku mogućnost da taj broj svedu na 3 %.  Pripadnica ljepšeg ( ahm, ljepšeg ) spola je i Dušanka Majkić iz SNSD-a koja, očito, svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje, pa je ovaj put dogurala čak i do klupa u državnom parlamentu. Ova teslićka goropadnica svojom olinjalom nacionalističkom retorikom izgleda kao jeftini, gotovo pazarni, omaž Biljani Plavšić. Srećom, i Majkićka redovno izbjegava sjednice za koje je plaćena tako da su njena naklapanja obično ograničena na emisije čiji su urednici dovoljno budalasti da je pozovu.

Summa summarum, kako god okrenemo, u gadnoj smo gabuli. Bh. parlamentarci su, uz par izuzetaka, jedan kolektiv neradnika koji lomi i krši dok može i dok hoće. Njima nema ravnih u civiliziranoj Evropi jer njihova pohlepa nadilazi granice pojmljive čovjeku. Uz takvu ekipu i državu kakva je naša, tunel je dug, mračan i neosvjetljen…

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:57

Facebook komentari

Back to top