Nekoliko hiljada ljudi u Zetri iščekuje dolazak Recepa Tayyipa Erdogana (VIDEO)

Nekoliko hiljada osoba već se okupilo u Olimpijskoj dvorani Zetra gdje će se danas prisutnim na 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) obratiti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kako javlja reporter portala Klix.ba učesnici Erdoganovog predizbornog skupa još uvijek pristižu u Olimpijsku dvoranu "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu.

Dvoranom se vijore zastave Republike Turske, a brojni učesnici na sebi imaju majice s turskim nacionalnim simbolima. 

Recep Tayyip Erdogan stigao je u glavni grad BiH oko 12 sati gdje su ga dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, njegova supruga i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Centralni događaj desit će se tokom dana u Olimpijskoj dvorani Zetra, gdje će se pred blizu 15.000 posjetilaca na Kongresu Unije evropskih turskih demokrata (UETD), obratiti Recep Tayyip Erdogan u okviru predizborne kampanje. 

Njemu će se pridružiti i Bakir Izetbegović, koji je ranije kazao da ne vidi nikakav problem u tome što će Erdogan u Sarajevu promovisati svoje političke ciljeve uoči prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. juna u Turskoj.

Podsjećamo, 24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Međutim, veće ovlasti turskog predsjednika stupit će na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.

Njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to "zabrinutošću zbog javnog reda".