Nema odstupanja !

Home

Nema odstupanja !


Sve što je u drugim, ozbiljnim državama normalno i prilično, u BiH podrazumijeva višemjesečno polemiziranje, rasprave i dokazivanje. Upravo je takva situacija sa našim Danom državnosti koji smo još jedanput dočekali i ispratili u gorkoj, tmurnoj i maglovitoj atmosferi kakve zaista nije dostojan jedan tako važan dan u historiji naše zemlje.

Piše : Faruk Ajdinović

Miloradu Dodiku i njegovima smeta Dan državnosti. Ok, recimo da to treba prihvatiti. Ali prije nego što ponovo odbacimo poslijednju mrvu našeg kulturnog i historijskog identiteta, preispitajmo zašto SNSD-u 25. novembar predstavlja najveći trn u oku. Neki kažu da je problem što nacional-socijalisti iz ove ogavne fašističke falange nikako da se pomire s činjenicom da je ZAVNOBIH definirao antifašistički karakter mrske im Bosne i Hercegovine. Teorija je to koju svakako nije tako teško prihvatiti.  Drugi kažu da SNSD-u i sijasetu ostalih satelita ponajviše smeta činjenica da je tada potvrđena ona sada već antologijska da BiH nije “ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska”, jer je osnovni postulat njihove politike to da jedan tio teritorije ograde i pretvore ga u ogoljenu strminu na kojoj će pasti njihov nacionalni tor. Recimo da i to nije toliko teško prihvatiti. Ali ja vjerujem da bi SNSD popio gorku pilulu priznavanja ovog praznika da on nije jedno – dan DRŽAVnosti. Teško im je, da teže ne može biti, prihvatiti činjenicu da BiH ima državnost, i da, pazite drskosti, slavi dan te državnosti. Njima smeta činjenica da je BiH država, da je ostala i opstala uprkos kidisanju njihovih dedinjskih učitelja i daljnim pretenzijama da BiH smrskaju u prah i pepeo. I to je glavna zamjerka SNSD-a i njihove hrvatske poslovnice. Upravo zato oni svoje poslušnike pozivaju da se okrenu od BIH hraneći ih obuđalim pričicama o nekim trećim entitetima i nezavisnim para-državama.

Gledam danas kako je u Cazinu obilježen Dan državnosti. Totalno bezveze ! Svečana akademija koja je ustvari svečana sjednica općinskog vijeća i kojoj, unatoč činjenici da su obavezni, nisu prisustvovali vijećnici iz većine partija iz Općinskog vijeća u Cazinu uz tužnu i mučnu sliku polupraznog Doma Kulture. Tek par svjesnih i savjesnih pojedinaca, uz ponekog stranačkog čovjeka koji je došao zato što mora, sjedi, sluša i gleda šta je ostalo od ZAVNOBiH-a. Kad to vidite, zapitate se : Jesmo li svi mi, uključujući čak i razno-razne Čoviće i Dodike, zajedno odbacili Dan državnosti smatrajući ga pritom samo danom kad nećemo u školu, danom kad ne možemo po biometrijski pasoš i danom kad nema isplate penzija ?!

Zaboravili smo mi ZAVNOBiH, zaboravili smo i antifašizam, zaboravili smo mi, što je još bolnije, koliko nam znači Bosna i Hercegovina, dajući pritom prostor kojekakvim Dodicima i Čovićima da dižu glave i prijete njenom opstanku na ovom krvavom Balkanu. Zaboravljamo, a samim tim i na najgori mogući način ponižavamo ono malo živućih partizana koje je valjda sam Bog kaznio time da ostanu ovdje i gledaju kako propada ono što su zajedno svi gradili. Ne ponižavamo samo njih, ponižavamo i one znane i neznane koji padoše u II. svjetskom i odbrambeno-oslobodilačkom ratu da bi mi s ponosom mogli obilježavati državne praznike u svojoj zemlji.  Opasan je zaborav, a njegova opasnost ogleda se u zlokobnosti i nesretnosti vremena koja su iza nas i koja nas tek čekaju.

Ne slave ovaj dan mnogi tražeći da se bh. patriote svih narodnosti bezuslovno odreknu državnosti  predlažući za državni praznik – dan informatičke pismenosti, dan narcisa i dan brobe protiv ambrozije . Pa ko tu koga, gospodo, vuče za nos ? Zar je nekim političarima koji i ovih izbora dobiše sijaset glasova antifašizam odmah iza pravilnog korištenja računara, cvijeća i alergenih biljaka ?! Zar je dotle došlo naše poimanje Bosne i Hercegovine i nas samih u njoj. Jer nema sumnje da su svi oni koji poriču 25. 11. vrlo bliski fašizmu jer ne postoji drugi razlog kojim bi se suvislo objasnilo toliko preziranje antifašizma i antifašista. Pa hoćemo li, dragi Bosanci i Hercegovci, po ko zna koji put upasti u zamku historije i odreći se antifašizma zbog arlaukanja laktaških švercera i hercegovačkih stinih lopova ?! Antifašizam nema alternative, pa samim tim ni ZAVNOBiH, ma koliko ga neki nastojali omalovažiti i poniziti, ne može biti izostavljen iz planova o budućnosti naše zemlje. Od ZAVNOBiH-a sve počinje i na ZAVNOBiH-u se mora sve nastaviti. Jedino tako imamo šanse.

I neka je sretan Dan državnosti svim Bosancima i Hercegovcima. Čak i onima koji je preziru i mrze. Neka im je sretan Dan državnosti nedjeljive, neuništive i neraskidive zemlje koju toliko žele uništiti. BiH je puno starija od nas i nadživjet će nas, bez ikakve sumnje, a onima koji to ne mogu prihvatiti ostaje samo da se zavuku duboko u svoje podijeljene, male pašaluke i pate nad činjenicom da je živjela, živi i živjet će jedina nam Bosna i Hercegovina.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:25

Facebook komentari

Back to top