ZZO: Nema težih slučajeva oboljelih od morbila

U USK sa današnjim danom zabilježeno je ukupno 11 slučajeva morbila. U Zavodu za javno zdravstvo ističu da je samo jedan potvrđen i to na Kliničkom centru u Tuzli. Prvi slučaj oboljenja od morbila zabilježen je i kod zdravstvenog radnika i to u Sanskom Mostu (VIDEO)

Od  same pojave morbila na prostoru Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo USK podigao na viši nivo nadzor praćenja nad ovom bolešću.

Za sada nema težih slučajeva, ističu u  Zavodu za javno zdravstvo. Od ukupno jedanaest registriranih osoba s morbilima, osam ih je nevakcinisano, jedna osoba je potpuno vakcinisana, dok su nepoznatog vakcinalnog status dvije osobe. Prvi slučaj oboljenja od morbila zabilježen je i kod zdravstvenog radnika i to u Sanskom Mostu.  

Morbili su inače dobroćudna bolest. Samoizlječiva je, ali se u određenom  postotku mogu pojaviti komplikacije koje mogu završiti tragično, prenosi RTV USK.

Prvi slučaj morbila na prostoru Kantona prijavljen je  petnestog marta u Sanskom Mostu, od tada do danas na prostoru Kantona   evidentirano ih je još deset. Na području Bihaća  registrovana su četiri, Cazinu  četiri i Sanskom Mostu  tri slučaja.