Nemoguće zakazivanje sjednice Parlamenta FBiH u ponedjeljak, borci najavili masovne proteste

Sjednica Parlamenta FBiH, koju traže borci kako bi se konačno okončala agonija u vezi sa usaglašavanjem Zakona o demobilisanim borcima, ne može biti sazvana u ponedjeljak, za kada su veterani najavili ponovno blokiranje ključnih saobraćajnica na području Federacije BiH.

Članovi Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH su, kako saznajemo, obaviješteni da će biti održana nova sjednica, iako su već zasjedali 30. jula nakon čega je predsjednik Jasenko Tufekčić trijumfalno obznanio da je zadovoljan usaglašavanjem različito usvojenih tekstova o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić objasnio je za Klix.ba da je zbog proceduralne greške, koju pripisuje predsjedniku Komisije Jasenku Tufekčiću, nastao pravi proceduralni kuršlus i zastoj, koji je nemoguće riješiti do ponedjeljka za kada su najavljeni masovni protesti.

"Mi smo čekali da dobijemo taj tekst koji je Komisija usaglasila. Formalno se taj tekst mora pustiti u parlamentarnu proceduru prema oba doma, da bi se zastupnici i delegati mogli izjasniti o usaglašenom tekstu Komisije. Mi smo imali Kolegij Predstavničkog doma u četvrtak i ja sam pitao gdje je prijedlog Komisije i dobio informaciju da ga nema u proceduri", rekao je Đonlagić za Klix.ba.

Naveo je da je definitivno nastao proceduralni, pravni, poslovnički i svaki drugi kuršlus. 

"Napravljena je totalna konfuzija u parlamentarnoj proceduri", zaključio je Dženan Đonlagić u izjavi za Klix.ba.

Kako nezvanično saznajemo, Jasenko Tufekčić sad ide na varijantu da ponovo sazove sjednicu Komisije kako bi se usaglašavalo nešto što je, prema njegovim riječima, već usaglašeno. 

Iz izvora u Parlamentu Federacije BiH smo saznali da su članovi Komisije dobili obavještenja da će biti održana nova sjednica Komisije za usaglašavanje tekstova, zbog čega se sumnja da će se ići na ponovno usaglašavanje teksta. 

Jasenko Tufekčić, međutim, nije bio voljan da za Klix.ba obrazloži svoje naume u vezi ponovnog sazivanja sjednice Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.