Nenad Čanak: Spriječiti skup podrške Mladiću, a Srebrenicu uvrstiti u udžbenike

Home

Nenad Čanak: Spriječiti skup podrške Mladiću, a Srebrenicu uvrstiti u udžbenike

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas kako je održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjoj Luci 11. jula gruba uvreda žrtava srebreničkog genocida, ali i veliki udarac pomirenju u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Republike Srbije trebala bi iskoristiti svoj politički utjecaj na Vladu Republike Srpske i spriječiti ovaj skup, prenosi Blic.rs.

"Sljedeći korak trebalo bi da bude da se poglavlje o tragediji u Srebrenici, najvećem zločinu poslije Drugog svjetskog rata, kao i Deklaraciju, koju je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 2010. godine, uvrsti u udžbenike i nastavni program škola", istakao je Čanak u saopštenju za javnost.

Smatra kako bi taj potez uveliko doprinio suočavanju s prošlošću, pomirenju i jačanju dobrosusjedske saradnje.

"Liga socijaldemokrata Vojvodine je i ranije zahtijevala da se Srebrenica uvrsti u udžbenike i nemamo namjeru da od toga odustanemo, jednako kao što ne odustajemo ni od svih drugih svojih zalaganja", naglasio je Čanak.

Lider LSV-a najavio je da će delegacija te stranke i ove godine kao i svih prethodnih 11. jula prisustvovati pomenu u Potočarima kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavito: Pon, 07/10/2017 - 12:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top