Nepokretnu djevojčicu po nogama izgrizli pacovi

Home

Nepokretnu djevojčicu po nogama izgrizli pacovi


Remzija Avdić iz brčanskog naselja Prutače svakodnevno se bori da svojoj nepokretnoj kćerkici Adelisi osigura barem jedan obrok.

Njih dvije žive u malom, neuvjetnom stanu, punom miševa i žohara, i jedva sastavljaju kraj s krajem.

Osmogodišnja Adelisa rođena je s teškim degenerativnim poremećajima, oboljela je od meningitisa, pati od teškog oblika anemije, uz otežan rad bubrega i konstantno joj prijeti sepsa.

Po rođenju je imala dvije operacije, a prije dvije godine joj je operativnim putem otklonjen dren koji joj je bio ugrađen u glavu.

Dren je morao biti otklonjen zbog infekcije koju su, prema tvrdnjama ljekara, najvjerovatnije izazvali žohari. Adelisa ima umanjenu moć govora i nepokretna je od struka nadole.

Nedavno su ovu djevojčicu, dok se igrala u sobi, za nožne prste izgrizli pacovi i nanijeli joj povrede.

Adelisa i njena majka žive od 180 KM socijalne pomoći i 60 KM dodatka za tuđu njegu i pomoć, i to tek odnedavno, jer prema rješenju Centra za socijalni rad, ona “nije ispunjavala uvjete za primanje tog vida pomoći”.

- Šest godina živimo ovako. Stan u kojem boravimo, pun je miševa i žohara, a kroz lamperiju s tavana propada izmet golubova. Kada sam zvala da mi urade deratizaciju, rekli su da nema potrebe, jer će životinje opet doći. Ne znam više šta da radim. Ovo malo pomoći što primam, ne može mi biti da djetetu kupim pelene i katetere, koje moram imati svakog dana. Više nemam ni pravo na korištenje Javne kuhinje. Da nije dobrih ljudi koji ponekad navrate i ponešto donesu, umrle bismo od gladi i bolesti – kroz suze govori Remzija.

Kaže da bi išla raditi bilo šta, ali nema kome ostaviti kćerkicu na čuvanje.

Ukoliko Adelisino zdravstveno stanje dozvoli, njoj će uskoro ponovo biti ugrađen dren, uz pomoć kojeg će se uklanjati toksini i tako joj spasiti život. I za to će biti potrebno dosta novca, koji njena majka nema...

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 04/05/2017 - 21:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top