(Ne)poželjan na birou: Utorak kad je otiš'o Bake

„Ovo Predsjedništvo manje košta nego jedan predsjednik manje zemlje od BiH. Mi nemamo ni rezidencije, mi nemamo avion, nemamo nekakav bijeli hljeb, ja sam na birou rada kroz tri-četiri dana... Za jednog predsjednika sam siromašan čovjek. Za jednog čovjeka koji je bio na toj poziciji osam godina, prije toga u Parlamentu... Imam kuću, nemam automobil, uz to neku parcelu od dva dunuma i to je sve“

Član Predsjedništva BiH na odlasku Bakir Izetbegović počastio je svekoliko građanstvo&pučanstvo na kraju mandata dirljivim intevjuom u kojem se građanima zemlje u kojoj više od 50 odsto stanovništva živi na ivici (pravog) siromaštva objašnjava kako je on kao predsjednik siromašan čovjek!

Ovo Predsjedništvo manje košta nego jedan predsjednik manje zemlje od BiH. Mi nemamo ni rezidencije, mi nemamo avion, nemamo nekakav bijeli hljeb, ja sam na birou rada kroz tri-četiri dana…“, kazao je Izetbegović u srceparajućem intervjuu za N1 koji se brzinom munje proširio društvenim mrežama, i na koji je ekipa stranice ‘MostarLook’ dodala tužnu muziku kako bi atmosfera bila potpuna.

Tako je čovjek koji je na poziciji člana Predsjedništva BiH proteklih osam godina zarađivao između 5.600 i 6.000 maraka mjesečno iznio svoj tužni slučaj naciji zemlje koja spada u top 5 najsiromašnijih zemalja u Evropi. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo od 2010. do 2014. godine primao je platu od 5.599 KM, a prema podacima iz istraživanja N1 iz februara 2018. u prošlom mandatu svaki je član Predsjedništva u prosjeku zarađivao oko 6.000 KM dok su nas zajedno ‘koštali’ oko 18.000 KM. Bez drugih troškova.

S druge strane, prema podacima istraživanja profesora s Banjalučkog univerziteta Duška Vejnovića, svaki šesti građanin zemlje čijeg Predsjedništva je Izetbegović bio član je siromašan i ima primanja manja od 237 KM mjesečno, dok skoro polovina stanovništva preživljava sa mjesečnim primanjima od oko 416 KM! Primanja „siromašnih članova Predsjedništva“ u odnosu na prosječna primanja građana veća su čak 700 posto! I, da ne bude zabune, slične plate će primati i novi članovi Predsjedništva kao što su ih imali i članovi u prošlim sazivima.

Glede Izetbegovićeve opaske da „ovo Predsjedništvo košta manje nego predsjednik jedne zemlje manje od BiH“, možemo reći da je u istom istraživanju N1 iznesen podatak da npr. Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, „zemlje manje od BiH“ i po površini i po broju stanovnika, ima platu od oko 4700 KM, što je manje i od pojedinačnog člana Predsjedništva a da ne govorimo od njihove ukupne plate. Od „manjih zemalja“ tu je još Makedonija čiji predsjednik Đorđe Ivanov ima platu od oko 2400 KM, predsjednik Kosova Hašim Tači mjesečno prima oko 5.600 KM, dok veću platu ima Borut Pahor, predsjednik teritorijalno manje ali ekonomski možda i najjače zemlje u regiji – Slovenije, i ona je oko 6.300 KM, što nije mnogo više od pojedinačnih plata članova Predsjedništva BiH. Kad je riječ o predsjednicima ‘većih zemalja’ u regionu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  ima platu od oko 6.400 KM, dok je u ovim okvirima „siromašan“ jedino predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čija je zvanična plata tek oko 2.100 KM, i tek tri Vučića bi koštala kao jedan član Predsjedništva BiH!

Izetbegović se u ovom intervjuu požalio i kako članovi jedne od pet najsiromašnijih zemalja nemaju avion, kako nemaju poslugu, rezidencije i odmarališta, te kazao kako je u proteklom periodu patnje i odricanja jedinu radost njemu i njegovim kolegama predstavljao automobil:

„Automobil u kojem u jednom mandatu pređete 300.000 kilometara, gdje se vozi 200 na sat, gdje se provodi u automobilu 10 sati, nije skup. Jedino nešto na čemu mi čuvamo naše zdravlje, život, sigurnost, jeste automobil“, kazao je Izetbegović u ovom potresnom intervjuu.

Tako se Ivanić vozio u automobilu od ‘trićavih’ 200.000 maraka, dok je za Čovićev automobil utrošeno 142.000 KM budžetskih sredstava. Interesantno bi bilo kada bi ovaj dio intervjua prokomentarisao neko od policijskih dužnosnika, jer pitanje je u kojem je to dijelu BiH dozvoljeno voziti brzinom od 200 kilometara na sat koja zahtijeva tako udobna sjedišta…

Izetbegović je u intervjuu naružio i građane i medije koji su se usudili komentarisati svečano otvaranje trotoara iz 2016. čija je obnova građane jedne od pet najsiromašnijih zemalja koštala nevjerovatnih 362.812 maraka! Govorkalo se da su za trotoar zainteresovani iz emisije ‘MegaStructures’ na Nacionalnoj geografiji…

„U ovoj se zelji pravi problem kada se popravi trotoar. To je zaista pretjerano. Da ga nismo popravili onda bi rekli oni sebi ne znaju popraviti ni trotoar“, požalio se Izetbegović u ovoj potresnoj ispovijesti.

Krešimir Filipović, sudski vještak građevinske struke iz Sarajeva u izjavi za medije kazao je kako je ovaj trotoar mogao bar za 100.000 KM biti jeftiniji. Da se tih 100.000 usmjerilo npr u Projekat Užine Udruzenja Pomozi.ba kojim građani jednim pozivom na 17002 za 2KM doniraju četiri užine za socijalno ugroženu djecu širom BiH, bilo bi to 200.000 užina i ni jedno dijete ne bi gladno išlo u školu. Ali, šta djeca znaju šta je pravo siromaštvo i kako je to biti siromašan sa šest milja mjesečno…

„Ja lično živim vrlo skromno. Hranim se tu u Predsjedništvu, ali platim sve svoje ručkove. Za jednog predsjednika sam siromašan čovjek. Za jednog čovjeka koji je bio na toj poziciji osam godina, prije toga u Parlamentu… Imam kuću, nemam automobil, uz to neku parcelu od dva dunuma i to je sve“, zaključio je tužnu ispovijest član Predsjedništva koji je ako imamo tačne podatke od plata tokom posljednjih osam godina dva mandata ‘keširao’ više od pola miliona maraka i koji prema podacima CIN-a skupa sa suprugom posjeduje nekretnine u koje je uloženo oko 720.000 KM. Da ne spominjemo da se u menzama Predsjedništva i Zajedničkih institucija možete pošteno najesti za 3 do 5 maraka…

Do zaključenja ovog teksta još nije stigla informacija da li se građanin Bakir I. pojavio na VIP šalteru biroa za zapošljavanje kako bi ostvario pravo od 355,60 KM nakdnade za nezaposlene, niti je komentarisao to što je na vrlo popularnoj FB grupi „Raja sa biroa“ proglašen nepoželjnim na birou.