Nesposobnost Vlade USK platit će omladina iz Krajine: Hoće li studenti iz USK-a na ulicu ako se ne izmiri dug?

Home

Nesposobnost Vlade USK platit će omladina iz Krajine: Hoće li studenti iz USK-a na ulicu ako se ne izmiri dug?


Mladići i djevojke iz Unsko-sanskog kantona koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu, a pri tome žive u Studentkom domu, našli su se u nezavidnoj poziciji. Zbog problema koji traju već duže, studenti će možda biti primorani ili napustiti fakultet i vratiti se kući ili iznaći način da plaćaju duplo veću cijenu smještaja i hrane i ostanu u Domu.

Studenti za smještaj i hranu u Studentskom domu plaćaju oko 150 maraka mjesečno, a isto toliko za svakog od njih trebale bi izdvajati vlade kantona iz kojih dolaze. USK to već godinama ne čini, tako da se dug ovog kantona nagomilao na 300.000 maraka.

USK nije jedini kanton koji duguje novac studentskom centru. Ukupan dug svih kantona je 1.200.000 maraka, ali svi osim USK sukcesivno ga otplaćuju.

Direktor Studentskog centra Tarik Curić rekao nam je da Vlada USK od 2015. godine nije uplatila gotovo ništa za oko 150 studenata koji se školuju na Univerzitetu u Sarajevu.

– Mi smo veoma korektno do sada hranili otprilike 150 njihovih studenata, a dug se gomilao i dostigao cifru od oko 300.000 maraka. Došli smo u situaciju da može doći do zastare pa da ne naplatimo ništa, a to ne smijemo dozvoliti. Sada imamo opciju da vratimo studente, naplatimo im ekonomsku, odnosno punu cijenu i da tužimo Vladu USK – kaže Curić.

Naglašava da je uskraćivanje smještaja studentima u Studentskom domu najgora moguća opcija do koje se nada da neće doći. Međutim, nije optimista da će Vlada USK uspjeti riješiti problem.

– Poslali su dopis da pokušavaju doći do nekog kreditnog zaduženja kako bi platili dug, ali čini se da od toga nema ništa, a već sutra se počinju zaduživati sobe u Domu. Još nekoliko dana ćemo čekati, a onda poduzeti jednu od navedenih mjera – kaže Curić.

Pokušali smo kontaktirati resornog kantonalnog ministra Muhameda Ramića, sekretara Ministarstva i načelnika Sektora za visoko obrazovanje, ali nam je rečeno da su odsutni te da prije ponedjeljka ne možemo razgovarati s njima, piše Faktor.ba.

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 14/09/2017 - 20:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top