Nestvarno niske cijene goriva, litar dizela košta samo 1,16 KM

gorivo
Vlada Federacije BiH početkom mjeseca donijela je odluku o neposrednoj kontroli cijene nafte i naftnih derivata, a to je rezultiralo nezapamćenim "padom" cijena goriva u FBiH

 

Cijena litre dizela D5 od ponoći je najjeftinije u Travniku, a cijena litra ovog naftnog derivata košta nevjerovatnih 1,16 KM.

Dugo vremena se u BiH vodi borba za smanjenje cijena goriva, jer je ono preskupo, uzimajući u obzir prosječne plate u našoj zemlji.

Ograničenje marže na gorivo je bio logičan potez i odluku da se ovo uradi i time smanje cijene donio je Parlament BiH još u februaru 2018. godine, na prijedlog tadašnjeg zastupnika Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka. Međutim, Vlada FBiH nikada nije htjela da primijeni ovu odluku, a tek prije 20- tak dana, usljed pritisaka i nezadovoljstva izazvanog pandemijom koronavirusa, donijeli je ovu odluku.

Nakon što je primijetno da se ona ne primijenjuje dosljedno na terenu, Nezavisni blok je ponovo uputio inicijativu Vladi i inspekcijama u FBiH i zatražio reakciju i smanjenje cijena, jer je evidentno da mnoge benzinske pumpe nisu svoje cijene uskladile sa ograničenom maržom od 0.25 pfeninga po litru. To rezultira time da se dodatno širom FBiH smanjuje cijena goriva i Nezavisni blok dosljedno ustrajava na ovim principima već više godina.

 

Nezavisni blok - Vlada mora osigurati smanjenje cijena goriva na prostoru cijele FBiH

 

Uvidom u aplikaciju “FMT FBiH oil info” evidentno je da je na benzinskoj pumpi Tioil koja se nalazi u mjestu Gospino Vrelo na magistralnom putu M5, cijena litre dizela je 1,16 KM, dok je benzin “super 95” pet feninga skuplji, piše Faktor.

 

Image
gorivo1

Na ovoj pumpi tokom vikenda cijena dizela je bila 1,21 KM po litru, a nakon što je jučer i konkurentska pumpa odredila istu cijenu, na Tioilu su odlučili da zadrže svoje potrošače, te su dodatno snizili naftne derivate.