Nevrijeme oštetilo kuće, auta, a bilo i povreda

BANJALUKA, PRIJEDOR - Dok sam pokušavala da zaštitim auto, grad veličine teniske loptice mi je razbio glavu, te sam brzo ušla u kuću, priča nam Dajana Krečar iz Banjaluke, koju je tokom posjete naselju Prijakovci, kod Banjaluke, u subotu zahvatilo nesvakidašnje nevrijeme.

Sjeverozapadni dio RS tokom poslijepodnevnih časova u subotu je zahvatilo nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i gradom, pričinivši materijalnu štetu i ljudske povrede.

Dajana Krečar, kaže da nije slutila da će ih zadesiti nevrijeme, jer se sve odigralo u pet minuta, tako da nisu uspjeli odreagovati i na neki način zaštititi imovinu.

"Pokušala sam zaštititi auto, koji smo kupili prije nekoliko dana, prekrivajući ga dekom, i grad mi je u tom trenutku razbio glavu. Nakon što je nevrijeme prestalo, imali smo šta da vidimo. Deke nisu uspjele sačuvati auto, na njemu su bile slupane prednja i zadnja šajba, te udubljen lim, dvorište je bilo u haosu, slupan crijep na kući, vode je bilo svuda", rekla je Krečareva za "Nezavisne", koja je nakon razbijene glave pomoć zatražila na hirurgiji UKC-a RS, gdje su joj zašili glavu jednim šavom.

U Gradskoj upravi Banjaluka saopštili su da je tokom olujnog nevremena, praćenog gradom, na području Banjaluke oštećeno oko 200 objekata, te je Igor Radojičić, gradonačelnik, izdao nalog gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da procijeni štetu. 

Mladen Ćućun, šef Odsjeka civilne zaštite u Gradskoj upravi Banjaluka, rekao je da će uraditi prvu preliminarnu procjenu štete i zaštititi objekte od daljih oštećenja.

"Prema prvim podacima sa terena, najveća šteta bila je na području Mišinog Hana. Riječ je najvećim dijelom o oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Civilna zaštita sada treba da adekvatno zaštiti oštećene objekte kako bi bila spriječena dalja šteta", rekao je Ćućun.

On je dodao da su ekipe Civilne zaštite i vatrogasne jedinice, uz pomoć mještana, uspjele da veliki broj objekata prekriju najlonom, te da će taj posao biti nastavljen.

U Mišinom Hanu, kako prenose portali, oštećen je i školski objekat.

Nevrijeme je u subotu zahvatilo i gradsko područje Prijedora, gdje je zabijelio ulice, dok će eventualna šteta na poljoprivrednim kulturama biti poznata narednih dana. Prema našim informacijama, šteta je pričinjena na vozilima, podrumi su u pojedinim objektima bili puni vode, grad je polomio i crijep na pojedinim kućama.

Mještanin Gornje Lamovite, kod Prijedora, nam je rekao da mu je grad izlupao auto i uništio voćke, među kojima je najviše šljive.

U "Protivgradnoj preventivi RS", a kako prenosi Srna, saopšteno je da su na području Prijedora, Laktaša, Banjaluke i Prnjavora ispaljene 64 protivgradne rakete, ali da je zabrana kontrole leta da se djeluje onemogućila da budu iskorištena raspoloživa sredstva što je dovelo do pojave krupnog grada. 

Istakli su da je u subotu djelovano na oblak koji je pun grada ušao u područje Prijedora, ali je poslije ispaljenih 25 raketa kontrola leta zabranila dalja dejstva. Zabrana je trajala 27 minuta tokom kojih je gradonosni oblak došao do Riječana kod Laktaša i krupan grad je nanio štetu ovom mjestu.

"Zbog zabrane nismo bili u mogućnosti učiniti više, a dobili smo sliku, ne našom krivicom, šta se dešava i kolika je šteta od grada kada nismo u mogućnosti da djelujemo", navode iz "Protivgradne preventive" za Srnu. 

U mjestu Jakupovci, na području opštine Laktaši, grad je padao u dva navrata, a zahvatio je i Veriće na području Banjaluke, gdje je nanio veliku štetu voću i povrću.

Pljuskovi i narednih dana

Meteorolozi u BiH za danas su najavili pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se intenzivnije padavine očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima.

Pretežno oblačno vrijeme s kišom u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima će prevladavati sutra, dok će u srijedu biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U srijedu meteorolozi najavljuju kišu i pljuskove u centralnim, istočnim i zapadnim područjima u poslijepodnevnim časovima.