Nevrijeme u Hrvatskoj: U Zadru i Istri poplavljene kuće (VIDEO)

Home

Nevrijeme u Hrvatskoj: U Zadru i Istri poplavljene kuće (VIDEO)


U Zadru je za dva sata palo više kiše nego što padne za mjesec dana, u Istri najugroženiji Pazin, Poreč, Rovinj i Pula.

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume, zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru kvadratnom, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padavina od 98 litara. 

Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki poslovni prostori. 

 

Srušena stabla, poplavljeni stanovi

Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama. 

Mobilne mreže imaju ispade i povremene prekide u radu baznih stanica.

Obilna kiša praćena grmljavinom od nedjelje navečer pada diljem Istre, a najkritičnija je situacija na području Poreča, Rovinja i Labina odakle je Županijski centar 112 zaprimio brojne dojave o srušenim stablima i većim količinama vode na kolniku a tokom noći zaprimljeno je 20-ak dojava o poplavljenim stanovima, poslovnim prostorima i podrumima.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je za Hinu da je nezavisno o velikoj količini padavina situacija pod kontrolom, a od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka ujutro bilo je 30-ak intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode iz poplavljenih stanova i podruma na području Poreča.

Nevrijeme je najviše zahvatilo središnji dio Istre, Pazin, Poreč i Rovinj te područje Pule, Umaga, Buzeta i Labina.

 

Voda odnijela most

Osim vatrogasaca, na teren su izlazili i djelatnici Istarskih cesta, HEP-a te Cesta d.o.o. i ostalih komunalnih poduzeća koji su pomagali građanima u ispumpavanju prostora, otklanjanju srušenih stabala.

Nabujala rijeka Raša odnijela je tokom nedjelje i privremeni most kod Potpićna koji je izgrađen da bi se mogao odvijati promet dok traje obnova mosta na cesti Potpićan - Tupljak, a tijekom nedjelje na tom je području bilo i povremenih, ali kratkotrajnih ispada u opskrbi električnom energijom.

Prema prognozi Istrameta, tokom cijeloga dana u Istri će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

 

(Izvor: Al Jazeera)

Tagovi
Objavio: Pon, 11/09/2017 - 12:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top