Nezadovoljni penzioneri FBiH najavljuju proteste

Home

Nezadovoljni penzioneri FBiH najavljuju proteste


Penzioneri traže usvajanje novog zakona o PIO i povećanje svih penzija za deset posto, i to najkasnije do 1. jula ove godine, a ako do toga ne dođe, najavljuju masovne proteste.

Nezadovoljstvo penzionera u Federaciji je prisutno godinama, što i nije čudo, jer njih 66 posto živi od svega 326 KM mjesečno! Novi zakon o PIO još nije usvojen, iako se o njemu priča već godinu i po, a predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa kaže da je situacija na terenu iz dana u dan sve gora, te da je sve izvjesniji, dosad mnogo puta odgađani, masovni protest penzionera.

 

Proširili zahtjeve

Jednostavno rečeno, penzioneri traže usvajanje novog zakona o PIO i povećanje svih penzija za 10 posto do 1. jula. Ukoliko se to ne ispuni, u avgustu će se donijeti odluka i tačan datum i mjesto protesta.

Podsjetimo da je Izvršni odbor Saveza penzionera/umirovljenika u FBiH svojevremeno otkazao proteste koji su bili zakazani za kraj februara ove godine. Tada su tražili da se do 1. jula usvoji novi zakon o PIO, ali i povećaju za 10 posto penzije onim penzionerima koji su penzionisani do 30. juna 1998. godine, a kojima su važećim zakonom penzije svojevremeno smanjene za 39 posto.

- Na nedavnoj skupštini smo zaključili da više nema odstupanja. Sad smo samo proširili zahtjev da se povećaju sve penzije za 10 posto. Ako se ne budu povećale s julskom penzijom, idemo na proteste i nema toga ko će ih tada odgoditi, kazao je Mehmedalija Rapa jučer za Oslobođenje.

Dodaje da se penzioneri ne slažu s novim zakonom, jer mnogo njihovih zahtjeva nije ispoštovano. Tražili su, sjetimo se, da se po novom zakonu obračunaju visine penzija i sadašnjih i budućih penzionera, ali i da se ne predlaže opšti bod u visini od 13,6, već 11. To im nije ispoštovano.

Ipak, očekuju da će se novim zakonom konačno prekinuti sadašnji način obračuna penzija, a koji je nepovoljan za stabilnost penzionog fonda.

- No, ni to neće biti posebna stabilizacija. Stabilizacija fonda se može dobiti isključivo ako bi se vratio dug Federalnom zavodu PIO/MIO. Taj dug za neuplaćene doprinose samo od državnih kompanija, prema najnovijim podacima, iznosi 600 miliona KM! Stabilizirao bi se fond uz vraćanje tog duga, ali i uz uplaćivanja doprinosa na pune plaće, plus otvaranje novih radnih mjesta. Eh, to su uslovi za stvarnu stabilizaciju penzionog fonda kod nas, naglašava Rapa.

 

Urušavanje fonda

U četvrtak je iznova odgođeno glasanje o novom zakonu o PIO u Domu naroda Parlamenta FBiH, a Rapa kaže da penzioneri zamjeraju na stalnim političkim igrama partnera u vlasti FBiH.

- Te igre se prelamaju preko leđa penzionera, što je nedopustivo, a to ćemo im jasno kazati u avgustu ako ne budu usvojili novi zakon i ne budu povećali penzije. Hoće li i kada biti usvojen novi zakon, ne znam, ali sve dok traju te političke igre, ko bi mogao vjerovati da će novi zakon o PIO biti usvojen i 9. maja, za kada je najavljen nastavak sjednice Doma koja je prekinuta prije glasanja, smatra Mehmedalija Rapa.

Njegova je prognoza da, ukoliko se novi zakon ne usvoji, do Nove godine će doći do potpunog urušavanja Federalnog zavoda PIO/MIO: “Može li se penzioni fond održavati kreditima banaka i preko BH Pošte? Kako to vlasti ne vide?”.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 08:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top