Nezavisni blok ponovo zatražio otvaranje granica za bh. dijasporu

nb sš
Situacija sa pandemijom koronavirusa širom Evrope i svijeta uzrokovala je zatvaranje granica izmedju mnogih zemalja.

 

Za BiH se duže primjenjivala mjera samoizolacije, a veliku ulogu u njenom ukidanju odigrao je Nezavisni blok, koji je putem svojih zastupnika na svim nivoima vlasti u BiH aktivno zagovarao ukidanje ove mjere i olakšanje dolaska bh. dijaspore, našeg naroda koji radi i živi vani, kući.

Nakon što je ukinuta ova mjera za bh. državljane koji rade vani, javio se veliki broj gradjana, porijeklom iz BiH, koji danas imaju pasoše zemalja EU, a u BiH imaju porodice i imovinu kojima je onemogućeno da dodju kući, zbog zatvorenih granica.

Lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, je nekoliko puta dosad podnosio zahtjeve prema Vijeću ministara BiH da riješi ovo pitanje i taman kad se očekivalo početkom jula da se to desi, zbog pogoršane epidemiološke slike u BiH i EU, granice su još uvijek zatvorene s obje strane.

Iako je EU donijela odluku da drži zatvorene granice za BiH, zbog potrebe spajanja porodica, ali i podrške razvoju turizma i privrede u BiH Nezavisni blok je ponovo zatražio da se, posebno za gradjane EU koji imaju porijeklo, porodice i imovinu otvore granice i pozvao Vijeće ministara BiH da to hitno uradi.

Pročitajte posljednji komentar o ovoj temi Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka na zvaničnoj stranici Facebook (Senad Šepić)

Image
status