Nezavisni blok traži hitnu raspravu- zaštita prava građana BiH koji rade i žive u Sloveniji

gsr

Nezavisni blok poziva Kolegij Predstavničkog doma u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da na prvoj narednoj sjednici donese odluku o sazivanju i održavaju posebne sjednice Parlamenta na kojoj bi se razmotrila sva pitanja koja se odnose na poboljšanje položaja građana iz BiH koji rade i žive u Sloveniji, posebno sa aspekta slobode i mogućnosti kretanja u vremenu pandemije koronavirusa.

 

Odluke po kojima se naše građane ‘najtvrđe’ tretira i zadržava u karantenu ili one da testovi koji se naprave u Bosni i Hercegovini nisu priznati od nadležnih u Republici Sloveniji se potpuno nejasne i neracionalne, te uzrokuju opravdana nerazumijevanja i nezadovoljstvo naših ljudi koji rade i žive u Sloveniji, a u BiH imaju svoje porodicu i imovinu.

 

Poznato je da je situacija sa pandemijom u BiH, posebno u USK, odakle i dolazi najveći broj radnika koji odlaze na rad u Sloveniju, znatno bolja nego je to slučaj u Sloveniji i zato je potrebno mijenjati taj ‘kruti’ odnos vlasti R Slovenije prema ljudima koji dolaze iz BiH.

 

“Pozivamo Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH da na najvišem nivou, upute zvanične note prema vlastima u R Sloveniji i zauzmu se za naše građane, izloživši argumentaciju koja je neoboriva i ide u prilog našem narodu i našoj zemlji.”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

 

Podsjećamo da je ova stranka i od samoga početka koronavirusa i raznih restrikcija, aktivno podnosila rješenja iz ove oblasti i zahvaljujući čijem radu su ukinute i karantene, samoizolacije od 14 dana za građane BiH koji rade i žive vani prilikom dolaska kući, a već su i ranije otvarali rasprave u Parlamentu BiH o zahtjevima prema R Hrvatskoj i R Sloveniji za ublažavanje mjera prema BiH.

 

Vjerujemo da će i ova inicijativa uroditi plodom i da će pomoći poboljšanju stanja našeg naroda koji živi i radi u R Sloveniji.