Nezavisni blok ustrajan u borbi za zaštitu poljoprivrednika

barucija
Pitanje poljoprivrednika i njihovog statusa je jedno od uvijek aktuelnih pitanja u BiH. Političke stranke, najčešće po potrebi u predizborne svrhe spominju poljoprivrednike i predlažu rješenja za njihov bolji status.

Ali, jedna od dosljednih stranaka koja uporno i mimo predizbornog vremena potencira na ovom pitanju je Nezavisni blok, čiji je predsjednik, tadašnji zastupnik u Parlamentu BiH tokom cijelog mandata bio najglasniji o ovoj temi, tražeći da se status poljoprivrednika popravi, da im se reguliše osiguranje i staž, da se isplata njihovih poticaja veže uz isplate plata imenovanim i izabranim zvaničnicima u vladama, te da se sistemski riješi najniža zagarantirana cijena i siguran otkup poljoprivrednih proizvoda, posebno onih koji se izvoze.

Da je Nezavisni blok ustrajan u ovom pitanju i spreman pomoći i biti istinski glas za poljoprivrednike i u ovom mandatu, pokazala je i jučerašnja sjednica Parlamenta BiH, na kojoj je zastupnica ove stranke, Aida Baručija predložila u Parlamentu BiH i obavezala institucije da usvoje propis o zagarantiranoj cijeni i sigurnom otkupu poljoprivrednih proizvoda, kako bi se ova populacija zaštitila od, nekih otkupljivača koji ih je ucjenjuju i zbog čega je i veliki dio, posebno malinara u proteklom periodu odustao od ovoga posla i izgubio svoju šansu da razvija selo i gradi svoj život u BiH, radeći na zemlji, od koje bi živio i školovao svoju djecu.

Poslušajte izlaganje zastupnice Baručija i vjerujemo da će Vijeće ministara i vlade nižih nivoa imati toliko dovoljno sluha da prihvate ove korisne i dobronamjerne ideje Nezavisnog bloka.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.