Nezir Kanlić: Čekam potvrdu iz Tužilaštva kako bih ukopao majku

kanlic
Advija Kanlić je prva žrtva koronavirusa u BiH, a porodica već dva mjeseca prolazi kroz agoniju

 

Porodica Advije Kanlić, koja je zvanično prva žrtva koronavirusa u BiH, već više od dva mjeseca prolazi kroz agoniju. Obdukcija je konačno završena u subotu, ali precizan uzrok smrti još nije poznat, barem za javnost.


Sin preminule Nezir Kanlić za Oslobođenje je izjavio da još čeka da iz Tužilaštva KS dobije potvrdu kako bi preuzeo tijelo svoje majke radi dženaze.
- Očekujem da će to biti riješeno u ovih dan ili dva, kazao je on.


Nesretna žena preminula je 24. marta u kolima Hitne pomoći ispred Doma zdravlja na Ilidži. Imala je sve simptome Covid-19, danima se javljala ljekarima u nadi da će je neko pregledati i testirati, ali svi pokušaji su bili bezuspješni. Kako bi se utvrdili eventualni propusti medicinskih radnika, Tužilaštvo KS već sljedeći dan je formiralo predmet i naredilo obdukciju tijela na koju se čekalo puna dva mjeseca jer je u FBiH niko nije želio uraditi. Objašnjenje je bilo da nemaju adekvatnu opremu.

Obdukcija je konačno završena u subotu, a u Zavodu za sudsku medicinu RS u Banjoj Luci obavio je dr. Željko Karan. On nije mogao otkriti šta je otkrio obdukcijom, ali je samo kratko prokomentarisao da će nalaz postupajućem tužitelju biti proslijeđen do kraja sedmice.