fbpx Njemačka će raspravljati o sankcijama protiv Dodika

Njemačka će raspravljati o sankcijama protiv Dodika

Home

Njemačka će raspravljati o sankcijama protiv Dodika


Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, stavljajući ga na crnu listu, njemačka vlada će, zajedno s partnerima iz Evropske unije, razgovarati o uvođenju evropskih sankcija protiv njega!Rečeno je to "Avazu" u uredu ministra vanjskih poslova Njemačke Frank-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier), čime su demantirani navodi iz medija da Njemačka te EU apriori neće uvesti sankcije protiv lidera RS.

Dodatna eskalacija

Njemačka vlada, kako su našem listu zvanično kazali Štajnmajerovi saradnici, veoma je zabrinuta zbog djelovanja predsjednika Republike Srpske, odnosno njegove rastuće retorike o podjelama BiH.- Tražimo poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, a, s druge strane, podržavamo bh. pravosuđe da odlukama zasnovanim isključivo na pravu rješava sporna antiustavna pitanja. Veoma pažljivo ćemo pratiti razvoj situacije u BiH te ćemo poduzeti mjere ako dođe do dodatne eskalacije - kazali su nam u uredu šefa njemačke diplomatije.Podsjetimo, predsjednik Odbora za ljudska prava u njemačkom Bundestagu Mihael Brand (Michael Brand), inače jedan od partijskih saradnika njemačke kancelarke Angele Merkel u CDU, u ekskluzivnom razgovoru za naš list od Štajnmajera je tražio da pravovremeno i jasno reagira.

Opasna igra

Također, zahtijevao je da se i unutar EU pokrenu sankcije protiv predsjednika RS.- Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju duže biti puki gledaoci ove situacije, vremena je sve manje. Dodikova najava o jednostranom pomjeranju granica u Evropi je opasna igra vatrom. Kada osigurač počne gorjeti, bit će prekasno - kazao je Brand.

Mogući krvavi sukobi na Balkanu

Njemački "Spiegel", iako se poziva na diplomatske izvore da vlada Njemačke za sada neće reagirati mjerama protiv Dodika, u svojoj analizi navodi da je na zapadnom Balkanu ponovo krizno stanje te da nacionalisti jačaju.- U sjeni velikih kriza u Siriji i Ukrajini, na jugoistoku Evrope tinjaju konflikti koji bi mogli u svako vrijeme prerasti u krvave sukobe. Posebno su zarazne krize u Bosni i Hercegovini te na Kosovu - ističe se u analizi ovog uglednog njemačkog magazina. (Izvor: Avaz.ba)
Tagovi
Objavio: Ned, 22/01/2017 - 15:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top