Njemačke stranke kupovale podatke o biračima

Stranke CDU i FDP su priznale da su nabavile podatke o biračima od Deutsche Posta.

Dvije vodeće njemačke partije kupovale su podatke o biračima od kompanije Deutsche Post, nekadašnjeg državnog poštanskog giganta, što im je moglo da omogućiti da političke reklamne poruke upute specifičnim dijelovima biračkog tijela, objavio je list Bild am Sonntag.

Kako se navodi, demokršćani (CDU) i slobodne demokrate (FDP) počele su da prikupljaju informacije iz kćerke firme Deutsche Posta 2005. godine i na nabavku tih podataka potrošile su više hiljada eura uoči prošlogodišnjih izbora.

 

Potencijalne izborne navike građana

Iako nisu dijeljeni podaci o konkretnim biračima, informacije koje je pružio Deutsche Post sadržale su podatke o članovima domaćinstva, njihovom obrazovanju, navikama korisnika i druge socio-demografske informacije koje bi omogućile njemačkim političkim partijama da steknu uvid u potencijalne izborne navike građana, navodi njemački list.

Stranke CDU i FDP su priznale da su nabavile podatke o biračima, ali su navele da su se pridržavale strogih pravila o zaštiti podataka u Njemačkoj, prenosi Politico.

Deutsche Post je također saopćio da nije prekršio zakone o privatnosti i da ni sa jednom političkom partijom nije podijelila adrese birača.