Video: Njujorška policija nasilno povlači bebu iz majčinih ruku

Snimak u kojem policajci nasilno povlače bebu iz majčinih ruku u Brookylnu izazvao je bijes. Događaj se desio ispred Centra za pomoć [prehrana] nezaposlenima, a zvaničnici su užasnuti, dok drugi korisnici usluga centra kažu kako ovo pokazuje kako se grad odnosi prema onima koji primaju socijalnu pomoć.

Jedan od svjedoka rekao je kako se policajac suočio sa ženom, Jazmine Headley, koja je sjedila na podu u pretrpanom Centru za pomoć, jer nije bilo više stolica. Policija je pozvana kada je odbila otići.

Žena je završila ležeći potrbuške dok je pridžavala svoju bebu koju je policija pokušavala isčupati iz njenih ruku.

"Beba je plakala za svoj život", rekla je Nyashia Ferguson, žena koja je objavila video na Facebooku pod imenom Monae Sinclair,  za The New York Times. "Gospođa je molila da siđu s nje. Bila sam preplašena."

Osuda na društvenim mrežama

Drugi posjetioci su vikali na policajce. U jednom trenutku snimka može se vidjeti kako policajka izvlači svoj pištolj za omamljivanje i usmjerava ga prema bijesnoj gomili koja ih okružuje. 

Headley je optužen za ometanje rada državne administracije, otpor hapšenju, ugrožavanje dobrobiti djeteta i neovlašteni ulazak.

U ponedjeljak ujutro još je bila u zatvoru, jer je u New Jerseyu od ranije postojao nalog za njezino hapšenje, rekli su tužioci.

Ovaj incident izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, gdje su ljudi osudili prekomjernu upotrebu sille policije.