Noćima čupala kosu nakon silovanja u zgradi zvanoj “Lepa Brena”

Na suđenju Milomiru Davidoviću za zločin počinjen u Foči, prva svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da ju je čovjek s nadimkom “Liči” u julu 1992. godine silovao u jednom stanu u tom gradu.

Zaštićena svjedokinja S-1, koja je iskaz dala iz druge prostorije uz distorziju glasa i lika, ispričala je da je 3. jula 1992. godine zarobljena i odvedena u Srednjoškolski centar u Foči.

Po dolasku u školu, kako je izjavila, nastaju patnja, bol i muka. Svaku noć su mlađe djevojke i žene u učionici silovane – grupno ili pojedinačno, pojasnila je S-1.

Prisjetila se vojnika Dragana Zelenovića, koji je nju i osobe S-4 i S-11 izvodio iz škole. Prvi put, kako je rekla, Zelenović ih je odveo u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje su ih dočekali i drugi vojnici. Među vojnicima je prepoznala jednog s nadimkom “Liči”, kojeg je poznavala odranije.

“Prvo je nastalo cirkuzanje, iživljavanje, ponižavanje… Zelenović je odveo S-4, a mene su Miki Živanović i ‘Liči’ silovali u tom stanu… Tu smo se zadržali tri do četiri sata i vraćeni smo. Toliko sam plakala, krv mi se otvorila na nos. Noćima i danima sam sebi kosu čupala”, opisala je ona.

Ispričala je da je nakon određenog vremena zajedno s S-4 i S-11 odvedena u kuću u selu Donje Polje kod Foče. Kazala je da je i tu među vojnicima bio i “Liči”, ali se nije mogla sjetiti da li je on tada silovao.

Prema njenim riječima, “Liči” je S-11 odveo u kupatilo i tamo je silovao.

Prije svjedočenja S-1, suđenje je počelo čitanjem optužnice, koja Milomira Davidovića zvanog Liči, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u Foči.

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči vojnik Dragan Zelenović je izveo S-1 i S-4, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje ih je optuženi, zajedno sa ostalim vojnicima, silovao.

U istom vremenskom periodu, prema drugoj tački optužnice, S-1, S-4 i još jedna ženska osoba bošnjačke nacionalnosti su odvedene u napuštenu kuću u naselju Dobro Polje, gdje su ih Davidović i ostali vojnici seksualno zlostavljali.

Suđenje se nastavlja 4. aprila.