Nova belgijska vlada položila zakletvu

Home

Nova belgijska vlada položila zakletvu


BRUXELLES - Belgija je u utorak zvanično dobila vladu, nakon što su njeni članovi predvođeni frankofoncem i socijalistom Eliom Di Rupom nakon najduže političke krize u povijesti položili zakletvu pred kraljem Albertom II.Di Rupo (60) prvi se zakleo na "vjernost kralju, poslušnost ustavu i zakonima belgijskog naroda" na tri nacionalna jezika, francuskom, holandskom i njemačkom, što su direktno prenosile belgijske televizije.


Zakletvu je zatim položilo 12 ministara i šest državnih tajnika u njegovoj vladi koja je tako zvanično stupila na dužnost, javio je AFP.

Novi šef vlade će ove sedmice zatražiti povjerenje Predstavničkog doma, koji bi trebalo da mu ga da u subotu. On će morati da ode u četvrtak na evropski samit u Bruxellesu.

Trebalo je 18 mjeseci nakon općih izbora održanih 13. juna 2010. godine da se formira nova vlada, jer su dogovori zapeli zbog sporenja između flamanskih stranaka, koje čine većinu u Belgiji, i frankofonskih, i koje je išlo dotle da se postavilo pitanje raspada zemlje.

 

Fena

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 17:25

Facebook komentari

Back to top