fbpx Nova hidžretska godina nastupa 21. septembra

Nova hidžretska godina nastupa 21. septembra

Home

Nova hidžretska godina nastupa 21. septembra


Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u četvrtak, 21. septembra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine, potvrđeno je iz Islamske zajednice u BiH koja je ovaj datum uvrstila među značajne datume u 2017. godini, prenosi INS.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara i nova godina po hidžretskom kalendaru nastupa 1. muharrema. 

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine p.n.e. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti, što je jedan od ključnih događaja u historiji islama.

Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti, prenosi INS.

Hidžra iz Meke u Medinu je značajna  jer s njom počinje nova era islama, koji će, kao svjetski objavljena religija, iz Saudijske Arabije nevjerovatnom brzinom proširiti diljem planete.

 

(Izvor: INS)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 11/09/2017 - 10:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top