Nova nada za buduće majke: Naučnici otkrili šta je pravi uzrok prijevremenog porođaja

Home

Nova nada za buduće majke: Naučnici otkrili šta je pravi uzrok prijevremenog porođaja

Po prvi put naučnici su na tragu kako da spriječe prijevremene porođaje koji su vodeći uzrok smrti djece do pet godina i invaliditeta.

Čak 15 miliona beba godišnje rodi se prerano širom svijeta.

U velikom istraživanju u kom je sudjelovalo 50.000 trudnica, međunarodni tim stručnjaka definirao je šest gena koji određuju dužinu trudnoće, odnosno trenutak kada će se beba roditi.

- Po prvi puta imamo trag kojim treba ići kako bi razumjeli uzroke prijevremenog porođaja i pronašli lijek, rekla je doktor Luis Mulja, šefica Prenatalnog instituta dječije bolnice u Ohaju koja je pomogla u istraživanju.

Dodaje kako se već dugo zna da se uzrok prijevremenih porođaja krije u kombinaciji gena i uticaja iz okoline, ali sada konačno struka ima saznanja o tome koji geni utiču na to, pa i da jedan od njih određuje na koji će način tijelo koristiti selen - mineral koji se nalazi u tlu, u mesu i plodovima mora, a uveliko doprinosi očuvanju trudnoće.

Takođe je otkriveno i da zidovi materice imaju mnogo veću ulogu u očuvanju trudnoće, što se do sada mislilo, da geni odgovorni za termin porođaja dolaze s majčine strane. U ovoj studiji sudjelovale su samo trudnice iz Evrope.

 

(Izvor: Avaz)

Objavito: Tue, 09/26/2017 - 19:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top