Home

Nova pravila Svjetskog prvenstva mogla bi nam donijeti jednu od najvećih grupa svih vremena

15 Sep

Nova pravila Svjetskog prvenstva mogla bi nam donijeti jednu od najvećih grupa svih vremena

Svjetsko prvenstvo sljedeće godine moglo bi nam donijeti jednu od najvećih grupa u historiji Mundijala zahvaljujući novoj odluci Organizacijskog odbora za FIFA-ina takmičenja o načinu na koji će se provesti žrijeb.

Najvažnije pitanje o kojem se odlučivalo bio je izgled bubnjeva u koje će biti razvrstane reprezentacije učesnice Mundijala.

Podsjetimo, u prošlosti se znalo događati da FIFA razvrstava selekcije u šešire po čudnim kriterijima, ali ovaj će put odluka pasti isključivo na temelju FIFA-ine rang liste koja će biti objavljena u oktobru.

sp

 

U četiri bubnja bit će po osam reprezentacija, a u prvom će biti sedam najboljih s FIFA-ine rang liste te domaćin Rusija. 

Po plasmanu na rang listi će se popuniti i preostali šeširi, a jedini uvjet uoči žrijeba je da u istoj grupi ne mogu biti reprezentacije iz iste konfederacije, ne računajući UEFA-u.

Plasman na Svjetsko prvenstvo su, osim domaćina, već osigurali Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja i Saudijska Arabija. 

sp

 

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo održat će se 1. decembra u Moskvi, a prema novoj odluci može se stvoriti dobra, stara "grupa smrti" koju bi činili posljednja tri osvajača Svjetskog prvenstva - Njemačka (šešir 1), Španija (2) i Italija (3).

Francuska, koja je trenutno u šeširu 2, tako može igrati protiv Brazila ili Argentine već u grupoj fazi.

U svakom slučaju, kako žrijeb neće uslijediti još za dva i po mjeseca, ima dosta vremena za neke reprezentacije da napreduju ili nazaduju na rang listi i tako za sebe promijene potencijelne grupe na bolje ili lošije.

 

(Izvor: Klix.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top