Nova saznanja o koroni: Ova grupa ljudi ima dvostruko veći rizik od smrti

asd
Oboljeli od COVID-19, kojima je nivo šećera u krvi visok, izloženi su dvostruko većem riziku od smrti, čak i ako nisu dijabetičari, pokazuje studija provedena u Wuhanu.

Ranije studije pokazale su da postoji veza između abnormalno visokog nivoa šećera u krvi i pojačane opasnosti od smrti od posljedica zapaljenja pluća, moždanog udara, infarkta, traume i operacije.

Sada je, međutim, potvrđeno i da postoji veza i između dijabetesa i pojačanog rizika od smrti kod pacijenata oboljelih od COVID-19, saopštio je tim naučnika sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Wuhanu. Štaviše, čak i u slučajevima COVID-19 kod kojih nije dijagnosticiran dijabetes, visok nivo šećera u krvi povećava rizik od smrti, prenose agencije.

Zbog svega ovoga, naučnici preporučuju bolnicama da pacijentima koje prime zbog simptoma koronavirusa izmjere nivo šećera u krvi.

Studija, kojim je obuhvaćeno 605 pacijenata, uključujući i njih 114 koji su umrli u dvije bolnice u Wuhanu, pokazuje da je 34 posto njih patilo od drugih bolesti, najčešće od visokog krvnog pritiska, ali da nisu bili dijabetičari.

Skoro trećina je imala toliko visok nivo šećera u krvi da bi im, u slučaju da je stalno bio tako visok, sigurno bio dijagnostikovan dijabetes tipa 2.

Rezultati su pokazali da su pacijenti sa najvišim nivoom šećera u krvi izloženi 2,3 puta većem riziku od smrti nego oni sa najnižim nivoom. Oni iz srednje grupe bili su izloženi 71 posto većem riziku od smrti nego oni u najnižoj grupi.

Prema tome, visok nivo šećera u krvi može biti pokazatelj pojačane opasnosti od smrti usljed koronavirusa.

Autori studije vjeruju da u mehanizme koji stoje iza pojačanog rizika možda spadaju promjene u stvaranju krvnih ugrušaka, ali i funkciji zidova krvnih sudova.

Još jedna mogućnost jeste pretjerana proizvodnja inflamatornih citokina (malih proteina važnih za prenošenje ćelijskih informacija), koje stvara imunološki sistem - tzv. citokinska oluja.