Nova svjedočenja o zločinima Veselina Vlahovića

Home

Nova svjedočenja o zločinima Veselina Vlahovića


SARAJEVO - U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću, dvije svjedokinje Tužilaštva BiH su ustvrdile da je optuženi Veselin Vlahović Batko sudjelovao u odvođenju njihovih muževa, čija su tijela kasnije pronađena u grobnicama na Petrovačkoj krivini na Vracama. Svjedokinja Ljubica Antolić kazala je da je 16. juna 1992. godine optuženi Vlahović odveo njenog muža i svekra, i oni se nikada nisu vratili. 


-Gore od ovoga što se desilo nije moglo, rekla je Antolić. 

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992.  na području općine Grbavica, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju građana nesrpske nacionalnosti te da im je oduzimao novac i druge vrijednosti. 

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba i silovanje i zlostavljanje civila. 

Antolić je kazala da je na njena vrata došao vojnik, koji je vodio komšiju iz ulaza, i tražio njenog muža.

-Muž i svekar su odmah izašli, i vojnik je naredio da krenu s njim, nakon čega su otišli, rekla je svjedokinja, dodavši da je s prozora gledala kako ih uvode u auto. 

Nakon 20-ak minuta, ispričala je svjedokinja, njen muž i svekar su se vratili i kazali joj da su bili u štabu na Grbavici, gdje ih je vidio Zoran Vitković i pustio ih. Međutim, ponovno je došao onaj vojnik i odveo ih. 

Svjedokinja se prisjetila da je, kada je vidjela da ih ponovno uvode u auto, pozvala komšiju da ih zaustavi. 

- Komšija je viknuo: ‘Batko, stani!’, i vozilo je stalo. Ali i opet krenulo, kazala je Antolić, naglasivši da je išla na različita mjesta da ih traži, ali ih nigdje nije bilo. 

Svjedokinja je istakla da je muža i svekra identifikovala u septembru 1999.  nakon što su njihova tijela iskopana na Petrovačkoj krivini. 

Svjedokinja Elma Nuhanović je kazala da je njen muž odveden zajedno s komšijom iz zgrade te da je ona od supruge tog komšije saznala da ih je odveo optuženi. 

- Komšinica mi je rekla da je htjela baciti džemper mužu kroz balkon da mu ne bude zima, ali se vojnik koji ih je odveo okrenuo, uperio pušku u komšinicu i rekao: ‘Neće mu trebati, bježi unutra’”, kazala je Nuhanović. 

Komšinica je prilikom odlaska u policijsku stanicu, kada je davala izjavu o tom događaju, na slikama prepoznala optuženog Vlahovića. 

- Ja sam je pitala je li sigurna da je on odveo naše, a ona mi je rekla: ‘Sigurna sam i neću ga zaboraviti dok sam živa’, prenijela je svjedokinja Nuhanović riječi komšinice. 

Njen muž i komšija su također nađeni 1999. godine u grobnici na Petrovačkoj krivini, prenio je BIRN - Justice Report.

Suđenje Vlahoviću bit će nastavljeno 8. decembra. 

 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 16:50

Facebook komentari

Back to top