Nova turistička atrakcija: Putovanje kroz historiju u starom "stojadinu"

Nešto o historiji Jugoslavije može se saznati i vožnjom starim automobilima Zastava 101 što nudi turistička agencija u Beogradu.

Sve popularnija tura omogućava "proživljavanje" iskustva od stvaranja do pada "stare Juge" u to na četiri točka.

Vožnjom starim "stojadinom" kroz simbole Jugoslavije koji su ostali u Beogradu, agencija na autentičan način turistima dočarava kako je izgledao jedan tipičan dan Jugoslovena. 

stojadin_AA_010.jpg - undefined
Foto: Anadolija

Mauro (24) iz Utrehta u Holandiji odlučio je da se provoza starim automobilom, čuje muziku iz perioda Jugoslavije i sazna nešto o idealima, arhitekturi i istoriji države koja više ne postoji.

Za turu je saznao preko interneta, vidio je na Trip Advisoru, ali je od mnogih prijatelja koje zanima jugoslovenska historija i njeno naslijeđe čuo mnogo dobrih priča, zbog čega je i odlučio da tri sata tokom prve posete glavnom gradu Srbije izdvoji za ovu turu.

"Posjetili smo neke stare zgrade iz komunističkog vremena, išli smo u rezidentalne dijelove grada koji su izgrađeni u to vrijeme, i čuli mnoge dobre priče o historiji. Veoma mi se svidjela tura, jer mi je pomogla da bolje razumijem Beograd. Možete doći u grad i posjetiti glavne znamenitosti, ali ovo je nešto potpuno drugačije", navodi on.

stojadin_AA_006.jpg - undefined
Foto: Anadolija

Sa njim je pošao i njegov drug Martijn (28), takođe iz Holandije, koji je za turu i čuo od Maura.

Martijn je probao i šljem iz tog perioda, a oprobao se i u vožnji stare Zastave 101, popularnog "stojadina".

Agencija ima četiri ture Beogradom u ponudi, ali turisti uglavnom rezervišu dvije. Prva je arhitektonska, koja se bavi arhitekturom Novog Beograda i obuhvata obilazak kule Geneks, poznate kao Zapadna kapija Beograda, novobeogradskih blokova, Sava centra i Istočne kapije Beograda. 

Druga tura je historijska, obuhvata obilazak nekadašnjeg logora Staro sajmište, zgradu Palate Srbija, hotel "Jugoslavija" i posjetu Titovom grobu u Kući cvijeća i objašnjava komplikovanu historiju nastanka i raspada Jugoslavije, objašnjava menadžerka agencije Yugotour Nina Ivanović.

stojadin_AA_013.jpg - undefined
Foto: Anadolija

"Trudimo se da bude jako autentično, nekada nas, kada rezerviraju turu, pitaju da li je auto klimatizovan. Naravno nije. Sve je veoma autentično, nemamo pojaseve pozadi, to im je jako čudno. Oni se nikada ne voze ovako starim automobilima i onda im je ovo kao neki vremeplov otprilike", kaže Ivanović.

Na ideju za ovakve ture došao je vlasnik kompanije koji je iz Holandije, koji je prvo osmislio biciklističke ture Beogradom, a zatim u ponudu dodao i drugo prijevozno sredstvo - automobil iz Jugoslavije. 

Ovakav način sve je popularniji među turistima, koji žele da saznaju više o komunizmu i osete stari duh Jugoslavije, a u ponudi je i preko agencije s kojom sarađuju u Sarajevu.

"Sve je popularnije i popularnije. U početku smo imali samo jedan auto, a sada imamo sedam i broj tura raste, imamo više vodiča. Prethodnog mjeseca smo imali 30-ak tura, tako da se nadamo da će taj broj još više rasti", zaključuje Ivanović.

Izvor: