Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH

Vlada koju predvodim je reformska vlada koja je konkretnim mjerama uspjela riješiti veliki broj ključnih problema našeg društva i postaviti dobre temelje za dalji ekonomski razvoj i napredak – ističe federalni premijer Fadil Novalić.

Ocjenjujući rad entitetske vlade u ovom mandatu Novalić kaže da su reformski procesi urodili plodom.

"Rast BDP-a, broja zaposlenih, kao i rast prihoda i investicija, sve to su zasluge ove vlade", naglašava premijer Novalić.

Rast ekonomije je, navodi, direktna posljedica mjera ekonomskog programa Vlade FBiH i taj rast se ogleda u velikom rastu BDP-a za preko tri milijarde maraka (sa 17,9 na 21 milijardu) koji je, po riječima Novalića, ostao u realnom sektoru i vraćen privredi, odnosno nije otišao u javnu potrošnju koja je ostala nepromijenjena.

Novalić dalje navodi veliki porast vrijednosti investicija, što je rezultiralo povećanjem profita preduzeća u FBiH za 1,1 milijardu KM, koji su sa 1,9 milijardi, u 2017. godini povećani na tri milijarde KM.

"Kao rezultat ovakvog rasta ekonomije broj uposlenih se povećao za oko 50.000, dok je rast prihoda od direktnih poreza i doprinosa (za PIO, zdravstvo i neaposlenost) povećan za jednu trećinu, odnosno povećan za 1,3 milijarde maraka", naglašava Novalić.

Dodaje da je direktna posljedica reformskih procesa finansijska stabilizacija Zavoda PIO/MIO, fondova zdravstvenog osiguranja, kao i stabilizacija budžeta svih nivoa vlasti. Također, naglašava da je rast prihoda direktan rezultat povećanog zapošljavanja i jačanja finansijske discipline.