Novalić pripazio bivšeg savjetnika: Osmanagić dobio novac od Vlade FBiH za izdavanje atlasa

Iako Vlada FBiH u prvih šest mjeseci ove godine iz tekuće rezerve nije trošila mnogo sredstava poreznih obveznika, uočljivo je da su sredstva iz budžeta, djelimično, bezrazložno "spiskana".

Naime, prema izvještaju koji je sačinila Vlada FBiH, a koji je u posjedu portala Klix.ba, navodi se da je u navedenom periodu iz tekuće rezerve Vlade FBiH za prvih šest mjeseci ukupno potrošeno 170.121 KM, dok je sam premijer Fadil Novalić potrošio 21.500 KM. Dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević potrošila je 11.000 KM. Ovaj izvještaj Vlada je usvojila na nedavnoj sjednici.

Tako je Novalić za postavljanje velike zastave iznad Mostara, tačnije na brdu Fortica, izdvojio 3.000 KM, dok je njegova zamjenica, odnosno ministrica finansija Jelka MIlićević, što je posebno zanimljivo, izdvojila 1.500 KM od novca poreznih obveznika za izdavanje "Statističkog i enciklopedijskog atlasa svijeta" autora Suvada Osmanagića.

Osmanagić je, inače, bio dojučerašnji Novalićev savjetnik, kojeg je on na početku mandata na savjetničku funkciju postavio kao svog bivšeg ortaka iz namjenske industrije, da bi ga u martu prošle godine razriješio dužnosti. Godinu i dva mjeseca kasnije, prema specifikaciji iz Vlade FBiH, Osmanagiću je izdvojeno 1.500 KM za navedeno izdavanje atlasa.
 



Novalić je iz svoje tekuće rezerve u više navrata izdvajao novac za liječenje oboljelih osoba. Milićević je, između ostalog, za organiziranje teniskog turnira "Sarajevski kiseljak 2019." dala 1.500 KM.

Kada je riječ o Vladi FBiH, iznosi od 5.599 KM i 5.801 KM izdvojeni su za usluge preseljenja Vladinih institucija iz zgrade SDP-a u Alipašinoj ulici u zgradu Energoinvesta na Pofalićima.

Također, 7.459 KM izdvojeno je za izmirenje troškova već duže ugašene Fondacije za održivi razvoj (OdRaz).

Zanimljivo je da je za puko prisustvovanje notara na Skupštini dioničara preduzeća Energoinvest Comet Vlada FBiH izdvojila 1.260 KM.