OV Bužim: Novčana podrška porodicama sa četvero i više malodobne djece

U Bužimu je održana 15. redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim. Kolegij vijeća uvrstio je 13 tačaka dnevnog reda o kojima su vijećnici raspravljali na višesatnoj sjednici. Nakon pitanja vijećnika i odgovora na ista razmatran je i usvojen Izvještaj o radu Općinskog vijeća općine Bužim za 2017. godinu, kao i Izvještaj o radu Općinskog načelnika i Općinskog organa uprave općine Bužim za 2017. godinu.

Izvještaj o radu Općinskog načelnika za proteklu godinu dobio je pohvalu većine vijećnika, uz određene sugestije za dalje unaprijeđenje rada Općinskog organa uprave u budućem periodu, posebno određenih službi koje su na usluzi građanima i koje na bilo koji način utiču na punjenje Budžeta općine.

Razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenju budžeta općine Bužim za period 01.01. – 31.12.prošle godine, kao i prijedlog Odluke o raspodjeli i načinu utroška planiranih sredstva za kapitalne izdatke za ovu godinu kojom je definisano sufinanciranje izgradnje lokalne putne mreže, za 25 putnih pravaca u kojoj građani mjesnih zajednica učestvuju sa 50% sredstava.

Usvojen je i prijedlog Odluke o naknadi porodicama sa četvero i više djece mlađe od 18 godina. Prema riječima načelnika Zikrije Durakovića Bužim je prva općina koja uvodi ovakav vid podrške porodicama, doduše za početak simboličnim sredstvima obezbijeđenim iz Budžeta. Aktivnost će provoditi Centar za socijalni rad koji će raspisati javni oglas za prijavu porodica koje ostvaruju ovo pravo.

Pored ovog vijećnici su razmatrali Rješenje o utvrđivanju vlasništva na državnom zemljištu za redovnu upotrebu izgrađene zgrade bez prava građenja te Program novčanih podrški općine za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini.