Novi incident s migrantima u Bihaću: Migrant bez dozvole ušao u porodičnu kuću u kojoj se nalazilo dvoje maloljetne djece

Migrantska kriza i dalje je bez rješenja. Pored činjenice da je kapacitet nekadašnjeg đačkog doma odavno prevaziđen, pa se jučer podijelilo i skoro 1200 obroka, migranti sad spavaju i po tribinama Gradskog stadiona.

Probleme uzrokuju i nepoštivanjem zakonskih propisa. Broj incidenata se samo povećava, a rješenju zaista ozbiljnih problema, ni traga.

Nekoliko hiljada migranata ilegalno boraveći u sjeverozapadnom dijelu države, uzrokuju probleme sukobljavajući se sa propisima prije svega ponašanja i načina života u urbanom dijelu grada.

Tako, iako bi se trenutno trebali baviti sportskim rezultatima i pripremama, predstavnici NK Jedinstvo, nažalost, pokušavaju dokazati migrantima da tribine ne mogu biti improvizirane spavaonice.

Privremeno se problem rješava tako što ujutro migrante tjeraju sa stadiona, pa nakon toga čiste nered koji ostaje iza njih. Dokad će tako moći, ne znaju.

Malo dalje od stadiona, novi problemi. U ranim jutarnjim satima migrant je bez dozvole ušao u porodičnu kuću, u kojoj je bračni par spavao sa dvoje maloljetne djece.

Ovo nije prvi put da se ova porodica susreće sa problemima koje uzrokuju migranti.

Oni nastavljaju živjeti u strahu, jer djelovanje institucija i dalje izostaje. Najbolji primjer za to su Borići i zgrada nekadašnjeg đačkog doma – šatori, vatra između njih, najblaže rečeno – uslova za život dostojan čovjeku nema. Brojka podijeljenih obroka za ručak odavno je prešla hiljadu, a upitna je i sudbina onih najmlađih.

Ipak, postoje i oni koji, unatoč svemu, žele ostati.

„ Ljudi su prema nama dobri. Međutim, problem je što nemamo organiziranog smještaja. Izgubio sam papire i prijavio policiji, ali oni još nisu reagirali. Ne planiramo nigdje ići, želimo ostati ovdje u Bosni, jer smo iz Pakistana pobjegli od velikih problema“, kaže migrant Halid iz Pakistana.

Bez obzira na odredbe Gradskog Vijeća da se migranti moraju jednako tretirati kao i svi ostali građani, reakcija je ponovo izostala. Veš se i dalje pere i suši na gradskoj plaži, iako u Đačkom domu postoji šest mašina za njihove potrebe. U opis ‘dozvoljenog’ očito ulazi i vršenje nužde i bacanje smeća u parku.

Kako god, iz grada na Uni šalje se tužna slika. Jedni zarobljeni u vremenu i prostoru, a domaćini polako gube strpljenje i vjeru da će se bilo šta promijeniti.