Ko je novi komesar policije USK?

Danas je trebala biti obavljena procedura intervjuisanja kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor komesara Policije Unsko-sanskog kantona. Pored Muje Korčića kojem je nedavno istekao mandat, prijavili su se još dva kantidata Esnaf Buza, glavni inspektor i načelnik uniformisane policije Zeničko-dobojskog kantona i Bare Pršlja načelnik Policijske uprave Jajce.

Danas je trebala biti obavljena procedura intervjuisanja kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor komesara Policije Unsko-sanskog kantona. Pored Muje Korčića kojem je nedavno istekao mandat, prijavili su se još dva kantidata Esnaf Buza, glavni inspektor i  načelnik uniformisane policije Zeničko-dobojskog kantona i Bare Pršlja načelnik Policijske uprave Jajce.

Rezultati intervjua još nisu dostupni javnosti, a biće vrlo interesatno do kraja pratiti kako će se rasplesti ova zamršena trakavica oko izbora prvog čovjeka ljudi u plavim uniformama. Cijeli slučaj je dodatno dobio na težini kada su mediji počeli u javnost iznositi informacije o politizaciji izbora komesara od čega bi ovako značajna i važna funkcija morala biti sačuvana.

Portal normala.ba objavio je posljednjih dana nekoliko tekstova na tu temu, ukazujući na određene malverzacije konkursnom procedurom i nastojanja da se pojedini kandidati izbace iz utrke.

Također je i portal objektiva.ba danas pisao o izboru komesara, ukazavši kako bi nezavisni odbor koji je zadužen sa sprovođenje konkursne procesure trebao da sačuva cijeli ovaj proces od bespotrebne politizacije.

Da li će konkurs biti okončan danas i ko će biti novi komesar moraćemo sačekati još malo kako bi saznali.