"Novi list" otkrio zašto se nisu sastali Zoran Milanović i Bakir Izetbegović

milanovic
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije se u ponedjeljak navečer, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, vratio u Sarajevo, nego je prenoćio u Zagrebu, a jučer se susreo i s bivšim hrvatskim predsjednicima Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem.

 

Izetbegović je, dakle, imao vremena za kavu i s njima dvojicom, ali s aktuelnim predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se našao, piše riječki Novi list.

Glavni je razlog uvjet što ga je Izetbegović postavio Milanoviću, da prvo on mora razgovarati sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a onda dolazi u obzir i sastanak s njim osobno. Izetbegović je to nazvao poštovanjem institucija BiH.

Milanović nije političar koji voli da ga neko uslovljava, pa je otkazao već dogovoreni telefonski razgovor sa Džaferovićem, piše ovaj list.

Predsjednik Hrvatske smatra da važne razgovore može voditi samo sa onima "koji su najviše u poziciji da artikulišu stavove tri konstitutivna naroda u BiH".

U tekstu Novog lista navodi se kako Milanović vjeruje da, kada je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, to nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić.

Milanović je rekao da je Izetbegović onaj s kim se u BiH razgovara o bitnim stvarima "kada je u pitanju stajalište bošnjačkog naroda".

"Bio je u Zagrebu i to je dobro, doduše, argumenti koje je iznio su zanimljivi i zabavni. Ali, ako će Izetbegovićev dolazak pomoći da se riješi ovaj bijedan status Hrvata u BiH – odlično. Ja se mogu i potpuno maknuti iz slike, izjavio je Milanović, prisjetivši se razgovora s pokojnim predsjednikom SDA-a Sulejmanom Tihićem, svojim susjedom na Krku, koji je, po njegovim riječima, "bio jedan drukčiji čovjek od Izetbegovića".