NOVI MIGRANTSKI CENTAR: U tvornici "Bira" u Bihaću smještaj za 1200 migranata

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do 20. oktobra ušlo oko 19.500 migranata, a pripadnici granične policije istodobno su uspjeli spriječiti ulazak oko 13.300 migranata.

Najnovije podatke u utorak je iznio pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić koji je gostujući u programu regionalne televizije N1 kazao i kako zapravo ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je tačno ilegalnih migranata trenutačno na teritoriju te zemlje, odnosno koliko ih je u međuvremenu uspjelo napustiti zemlju i nastaviti put ka zapadnoj Europi preko Hrvatske.

Najveća koncentracija migranata u BiH i dalje je u Unsko-sanskom kantonu. Lokalne vlasti trenutačno barataju podatkom kako se tamo nalazi između dvije i pol do tri hiljade migranata. Tačnu evidenciju nemaju jer samo manji broj boravi u improviziranim izbjegličkim centrima, no puno migranata sklonište pronalazi u privatnom smještaju ili jednostavno borave na otvorenom.

Nadaju se ipak kako bi pritisak na Unsko-sanski kanton mogao popustiti kada ove sedmice bude otvoren još jedan centar za smještaj u mjestu Hadžići kod Sarajeva gdje su osigurani uvjeti za boravak oko 400 migranata.

Tamo je postavljeno 66 kontejnera za smještaj uz osigurano grijanje i sanitarne čvorove.

U planu je i otvaranje migrantskog centra u krugu nekadašnje tvornice "Bira" kod Bihaća čiji bi kapacitet bio oko 1200 osoba, no tamo još nema nikakvih radova na adaptaciji jer se tome opet protive lokalne vlasti.