Novi ili novi-stari reisu-l-ulema

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini će 21. septembra od četiri pristigle kandidature za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH (Huseina ef. Kavazovića, Huseina ef. Smajića, Muamera ef. Zukorlića i Salema ef. Dedovića) utvrditi kandidate, dvojicu ili trojicu, objašnjava nam Muhamed Jusić, portparol IZ-a u BiH, napominjući da će ti kandidati najvjerovatnije do polovine oktobra, a što će tačno utvrditi sabornici, imati priliku i široj javnosti obrazlagati svoje programe.

Najviše za Kavazovića

Konačno, vrhovnog poglavara IZ-a bira specijalno tijelo koje čine sabornici, zajedno sa svim najuglednijim nosiocima funkcija u institucijama IZ-a, u zemlji i izvan nje. To tijelo je prije sedam godina Huseina ef. Kavazovića izabralo za reisu-l-ulemu, prenosi Oslobođenje.ba.

Kandidature su i ovaj put, sedam godina poslije, došle iz muftijstava i najviše ih je bilo za Kavazovića (Banjalučko, Zeničko, Goraždansko, Tuzlansko i Bihaćko samo za njega, s tim da su u Bihaću pojedinci naveli i neke druge kandidate). U Mostarskom muftijstvu, kao i u Sarajevskom, istaknute su, prema tvrdnjama medija, kandidature Kavazovića, Smajića i Dedovića.

Hercegovina je, u liku reisa Sulejmana Šarca, porijeklom iz Stoca, i Mostarca Ibrahim ef. Fejića, već imala “svoje” reise. Fejić je bio prvi reis u novoj Jugoslaviji. Ovaj put je ocijenjeno i to da je tamo napravljen značajan iskorak u organizacionom i institucionalnom jačanju IZ-a otkako je na čelu Muftijstva Dedović. Pod okriljem IZ-a Mostar je, recimo, dobio prvi studentski dom i vrtić, privodi se kraju izgradnja doma za stare, u oblasti vakufske imovine je urađeno jako puno.

- Vjerujem da je moja kandidatura način da se to istakne. Meni to imponuje, a s obzirom na to da sam ja najmlađi među muftijama u IZ-u, kandidiranje je i simbolična poruka da na mlađima svijet ostaje. No, što je najvažnije, bez obzira na ishod, njome se i skreće pažnja na prostor Mostara i Hercegovine koji dugo nosi teško breme, kaže nam muftija Dedović.

Rođen je u Nevesinju 1976, a 20 godina kasnije završava Gazi Husrev-begovu medresu.

Diplomirao je na Općem odsjeku Fakulteta arapskog jezika Univerziteta Al-Azhar u Kairu i odmah preuzima dužnost imama, hatiba i mualima u Lakišića džamiji u Mostaru, a potom je kraći period vršilac dužnosti glavnog imama i imama, hatiba i mualima u Stocu. U Gimnaziji Mostar radio je kao redovni profesor islamske vjeronauke i arapskog jezika.

Jednu akademsku godinu je bio asistent na predmetu arapski jezik na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”, a dvije godine profesor arapskog jezika u mostarskoj Karađoz-begovoj medresi.

Od 1. septembra 2006. obavlja dužnost glavnog imama Medžlisa IZ-a Mostar, te sa saradnicima pokreće brojne projekte. Vrlo je angažovan i kao prevodilac vjerske i druge literature. Govori i piše arapski, a služi se engleskim. Magistrant je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Tešnjak, aktuelni zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić rođen je 1952. godine. I on je završio Gazi Husrev-begovu medresu 1972, a 1978. godine je diplomirao na Univerzitetu Al-Azhar, od kada je, pa sve do 1983, radio kao glavni imam Odbora IZ-a Zvornik. Od 25. maja 1983. pa u naredne tri godine izdržavao je kaznu u Foči po osnovi verbalnog delikta iz člana 133. KZ SFRJ. Poslije je bio imam Čaršijske džamije Kiseljaka (kod Sarajeva) i glavni imam Odbora IZ-a Kiseljak, da bi marta 1990. bio postavljen na mjesto glavnog imama Odbora IZ-a Sarajevo. Marta 1993. postavljen je za sarajevskog muftiju na kojoj je dužnosti sve do aprila 2014, a od tada je zamjenik reis-ul-uleme.

Član je Međureligijskog vijeća u BiH. Titulu magistra stekao je na Filozofskom fakultetu u martu 2011, o temi “Fehim Spaho, život i djelo“. Ima registrovan doktorat na Al-Azharu o temi “Islam i muslimani u BiH”. Govori arapski i engleski jezik.

Muamer Zukorlić je jedini kandidat van BiH. Rođen je u Tutinu 1970. godine. Poslanik je u Skupštini Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP). Na predsjedničkim izborima u Srbiji 2012. bio je nezavisni kandidat za funkciju predsjednika Srbije. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

I Zukorlić je svršenik Gazi Husrev-begove medrese, a Islamski fakultet, Odsjek šerijatsko pravo, završio je u Konstantini - Alžir, 1993. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu. Na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine izabran je za predsjednika Mešihata IZ-a Srbije i glavnog muftiju.

Jedan je od osnivača prvog islamskog glasnika u Sandžaku - Glasa islama, utemeljitelj je medrese Gazi Isa-beg, prvi je dekan Fakulteta za islamske studije, predsjednik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i njegov osnivač i prvi rektor.

Bogata biografija

Sadašnji vrhovni muftija Husein ef. Kavazović potiče iz ugledne ulemanske familije, koja je dala i brojne hafize. Rođen je 1964. godine u Gradačcu. I on je završio Gazi Husrev-begovu medresu 1983. godine, a šerijatski fakultet Univerziteta Al-Azhar u Kairu 1990. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Radio je kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu. Obavljao je funkciju tuzlanskog muftije od 1992. do 2012. godine. Po konstituiranju Obnoviteljskog sabora u BiH izabran je za člana Rijaseta IZ-a u BiH. Bio je član Vijeća za fetve u BiH. Dao je veliki doprinos u obnovi i radu Tuzlanskog muftijstva, ali i na uvođenju vjeronauke u osnovne i srednje škole, te na obnavljanju lista Hikmet. Svojim autoritetom i angažmanom doprinio je osnivanju kvalitetnog smještaja Behram-begove biblioteke u Tuzli, osiguravši joj status javne ustanove. Učestvovao je na uspostavi Centra za rehabilitaciju ovisnika od psihoaktivnih supstanci u Smolući kod Lukavca, kao prve javne ustanove ove vrste u okviru IZ-a u BiH. Radio je na osnivanju Agencije za certificiranje halal-kvalitete u BiH.

Dao je aktivan doprinos u pripremama za odbranu i odbrani BiH od agresije. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. među prioritetne djelatnosti Tuzlanskog muftijstva je stavio obnavljanje infrastrukture IZ-a u BiH i povratak Bošnjaka. Od početka procesa identifikacije žrtava genocida u BiH sarađuje sa ICMP-om i udruženjima žrtava u vjerskim pitanjima i u izgradnji mezarja i Memorijalnog centra u Potočarima. Autor je knjige dvije kodifikacije šerijatskog porodičnog prava. Govori arapski i engleski jezik.