Novi šamar iz Beograda: Dodik "na ledu" umjesto u stanovima na vodi

asd
Iako je navodno imao spremnu pozamašnu sumu za kupovinu stanova u okviru kompleksa Beograd na vodi, Dodiku to nije dozvoljeno, a on o svemu tome šuti

Mikrofon, pjesma, ali i nekretnine, poodavno su prirasli srcu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. No, ovih dana Dodik i nije imao razloga za pjesmu, vjerovatno zato što mu je u Srbiji spuštena rampa za kupovinu tri sprata objekta u kompleksu Beograd na vodi, o čemu je pisao novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

BROJNE DONACIJE

Iako je, navodno, imao spremnih desetak miliona eura za kupovinu, Dodik je samo dobio hladan tuš. Vaskovićevi izvori govore da mu je kao obrazloženje navedeno to kako je, u najmanju ruku, degutantno da Dodik u najelitnijem dijelu srpske prijestonice kupuje stanove dok Srbija istovremeno pomaže Republiku Srpsku i njene građane brojnim donacijama, kako medicinskim, tako i finansijskim. Uz sve to, građani već danima odlaze u Srbiju po svoju dozu spasa od koronavirusa. Zloupotrebljavajući funkcije u BiH, navodi Vasković, Dodik je ubacio desetine miliona eura stečenih nelegalnim poslovima u Srbiju, što je sve zadokumentovano.

Da Dodik posjeduje vrijedne nekretnine u Srbiji, potvrdila je njegova kćerka, napisavši da su 2016. prodali dva stana

Zbog toga su komšije očito odlučile da tome stanu ukraj i spriječe Dodika da širi svoje privatno carstvo. O ovome iz kabineta Dodika ni riječi. Oslobođenje je u više navrata kontaktiralo Dodikov kabinet u Predsjedništvu BiH i njegovih nekoliko savjetnika, kako bismo provjerili informacije o njegovom pokušaju kupovine stanova. Njegovi najbliži saradnici nisu odgovarali na telefonske pozive niti su nam odgovarali na sms i viber-poruke. Obratili smo im se potom i pisanim putem, ali odgovora na cijelu ovu priču nema. Bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić reagovao je nakon napisa u medijima kako je Dodiku zabranjena kupovina stanova u beogradskom elitnom naselju.

- E, zato se ja ljutim na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. On daje pare u Republiku Srpsku i time pomaže Dodika, ovaj krade te iste pare i kupuje cijele spratove u objektima Beograd na vodi, umjesto da ovdje zajedno sa narodom ruši bagru, poručuje Mektić.

POKRENUTA ISTRAGA

Potom se oglasila i Dodikova kćerka Gorica Dodik. Navela je kako su 2016. godine u Beogradu prodali dva stana na Zvezdari i da je novac koji je legao u banku Dodik podigao u kešu, te da za sve to postoji dokumentacija. Naravno, Gorica nije spomenula otkud njenom ocu stanovi u Beogradu ni kako je došao do njih. Vasković je, podsjetimo, u više navrata pisao o Dodikovoj kriminalnoj kupovini vile na Dedinju. U februaru ove godine piše da je u Tužilaštvu BiH ponovo pokrenuta istraga o tome kako je Dodik došao u posjed vile, dovođene u vezu s kreditom u propaloj Pavlović banci.