Novo otkriće: Slijepo crijevo nije beskorisno već je važan organ

Home

Novo otkriće: Slijepo crijevo nije beskorisno već je važan organ

Jedna od prvih stvari koju naučite na časovima biologije u školi je da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe - slijepo crijevo, umnjak - koji su nam u evoluciji prestali biti od koristi jer smo se prilagodili novome načinu života.

Međutim, američki naučnici su nedavno potvrdili raniju pretpostavku po kojoj slijepo crijevo i nije tako beskorisno kako smo vjerovali, piše Huffington Post.

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete i boli nego koristi, slijepo crijevo je, čini se, puno više od nepotrebne 'tempirane bombe' u abdomenu.

Štoviše, nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije. Apendiks, crvuljak ili slijepo crijevo nenametljivo pomaže u tome da se pod kontrolom održi imunološki sistem. 

Funkcionalnost apendiksa dugo je zbunjivala naučnike.

No studija čiji su rezultati objavljeni prošle sedmice upućuje na to da slijepo crijevo nema nikakve veze s probavom, već je važan sekundarni imunolopški organ, odnosno 'skladište' crijevnih bakterija koje potiču odbranu organizma od raznih bolesti.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)
Objavito: Ned, 01/15/2017 - 20:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top