Nurija iz Cazina divlja autom po cesti: Driftam od 16. godine, roditelji znaju, to je adrenalin…

.
Brza vožnja, želja za dokazivanjem pred društvom, neopreznost, korišćenje mobilnog telefona tokom upravljanja vozilom jedni su od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama na našim putevima i to naročito mlađe populacijie

Brza vožnja, želja za dokazivanjem pred društvom, neopreznost, korišćenje mobilnog telefona tokom upravljanja vozilom jedni su od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama na našim putevima i to naročito mlađe populacijie.

 

Redakcija portala Crna-Hronika donosi vam video klip koji je snimljen u Krajini, tačnije na lokalitetu Cazin-Ostrožac-Bihać.

“Moja ljubav prema automobilima se pojavila kad sam imao 16 godina i tada sam zavolio drift. Automobil vozim od svoje 13-te godine a mladima mogu poslati poruku da rade ono što vole i što ih čini sretnima. Da ne ugoržavaju tuđe živote.” – izjavio je Nurija za naš portal.Na pitanje da li je kažnjavan do sada i da li mu roditelji podržavaju ovakav život, kratko je odgovorio:

 

“Kažnjavan sam više puta, toliko da sam već poznat policiji kao u USK tako i dalje. Moji roditelji naravno ovo ne podržavaju ali kako stoje stvari to je jednostavno ljubav i adrenalin” – završava Nurija Majetić zvani Nuki za portal Crna-Hronika.

“Ukoliko posjeduju vozačku dozvolu misle da znaju sve o saobraćaju i vozilu. Prije svega, vozač treba upoznati karakteristike vozila sa kojim upravlja, odnosno njegove vučno brzinske karakteristike, kočioni sistem, upravljački mehanizam, i ostalo, pa nakon određenog perioda upravljanja takvim automobilom, bi imao mogućnost neke lagodnije vožnje. Do tada vozači moraju voziti svoja vozila sa većim oprezom, relativno malim brzinama i striktno se pridržavati saobraćajnih propisa”, pojašnjava saobraćajni vještak.

MOBILNI ČESTO UZROK NESREĆA

 

Prema riječima Čarapića, veliki broj saobraćajnih nezgoda je uzrokovano upotrebom mobilnih telefiona.

 

“Ta statistika se ne vodi dovoljno dobro, jer uzrok takvih saobraćajnih nezgoda, statistički je po pravilu neprilagođena brzina, ali se ne istražuje mogućnost upotrebe mobilnog telefona. Obično kada dođe do slijetanja vozila sa kolovoza, gubitka kontrole nad vozilom, prelaska na suprotnu kolovoznu traku, udara vozila u vozilo koje se kreće ispred njega, i sl. tada se kaže da je nezgoda uzrokovana propustom vozača vozila koji nije prilagodio brzinu uslovima i stanju puta, nepažnjom, dekoncetracijom vozača za upravljačem ili nekim drugim subjektivnim faktorom, a nigdje se ne navodi korišćenje mobilnog telefona niti se to analizira i istražuje. Svjedoci smo da u svakom drugom ili trećem vozilu, tokom vožnje vozač koristi mobilni telefon, a kada dođe do nezgode, on se zanemari kao mogući uzrok nastanka iste. Možda bi kroz neke analize i istraživanje, a što je moguće realizovati, moglo se doći precizno o broju saobraćajnih nezgoda koje su nastale tokom korišćenja mobilnog telefona”, smatra Čarapić.

S obzirom na to da su u ovim stravičnim ne srećama živote izgubli mladi ljudi, od kojih trojica jedva punoljetni, može se izvući pouka da vozači od 18 godina nisu u potpunosti zreli da sami, ili sa vršnjacima, učestvuju u saobraćaju. Sličnog je mišljenja i vještak Čarapić, koji smatra da su osobe od 18 godina punoljetne, te da se od njih očekuje da su nakon položenog vozačkog ispita, osposobljeni za samostalno upravlanje motornim vozilom.

 

“Međutim, to ne znači da su takvi vozači u potpunosti osposobljeni za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju, jer obuka traje relativno kratko, vozači nisu u mogućnosti, i pored svih napora u toku obuke, kako njih tako i instruktora, da se u pojedinim saobraćajnim situacijama na adekvatan način samostalno snađu. Zbog toga nakon položenog vozačkog ispita, mladi vozači bi trebalo da prilikom uključenja u saobraćaj, u prvom periodu, pored sebe imaju nekog iskusnog vozača kako bi im sugerisao kako i na koji način da se ponašaju u konkretnim saobraćajnim sitaucijama, a koje su veoma različite”, kaže Čarapić

 

Vještak smatra da su kazne za pojedine prekršaje preblage.

 

“Naime, kazne koje su važeće za pojedine prekršaje, po mom mišljenju, bi trebalo da bude daleko veće. Kada kažem za pojedine prekršaje to se odnosi na sljedeće: znatno prekoračenje brzine koja je ograničena na određenoj dionici, preticanje vozila na mjestima gdje je to izričito zabranjeno, preticanje kolone vozila, upotreba mobilnih telefona u toku vožnje, vožnja u alkoholisanom stanju, vožnja uz korišćenje psihoaktivnih supstanci, prolazak vozila na crveno svijetlo. Ovo su i najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda koje za poljedicu imaju velike materijalne štete, povrijeđena lica ili kao krajnji ishod smrtno stradala lica”, navodi Čarapić.