Home

Obećana zemlja ukida vize koje koristi na desetine hiljada stranih radnika

18 Apr

Obećana zemlja ukida vize koje koristi na desetine hiljada stranih radnika

Australijski premijer premijer Malcolm Turnbull najavio je u utorak da će ova zemlja ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine.

Turnbull je odbio sugestije da su promjene vizne politike donesene kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim, u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: “Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australcima i australske vrijednosti”.

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australijanaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih “viza 457“.

Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji. Nećemo više dopuštati da 457 vize budu vize za poslove koje bi mogli i trebali raditi Australci – rekao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo posjednicima vize da dovedu članove obitelji u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzu zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog niske cijene, a ne da ispune nestašicu kvalificirane radne snage. Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet”.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

 

(Izvor: Fokus.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top