18 Apr

Obećana zemlja ukida vize koje koristi na desetine hiljada stranih radnika

Australijski premijer premijer Malcolm Turnbull najavio je u utorak da će ova zemlja ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine.

Turnbull je odbio sugestije da su promjene vizne politike donesene kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim, u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: “Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australcima i australske vrijednosti”.

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australijanaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih “viza 457“.

Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji. Nećemo više dopuštati da 457 vize budu vize za poslove koje bi mogli i trebali raditi Australci – rekao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo posjednicima vize da dovedu članove obitelji u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzu zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog niske cijene, a ne da ispune nestašicu kvalificirane radne snage. Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet”.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

 

(Izvor: Fokus.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top