fbpx Obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja, te učenjem Jasina u Bosanskoj Krupi obilježen Dan šehida

Obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja, te učenjem Jasina u Bosanskoj Krupi obilježen Dan šehida

Home

Obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja, te učenjem Jasina u Bosanskoj Krupi obilježen Dan šehida


U Bosanskoj Krupi je danas u organizaciji Općine Bosanska Krupa, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja te učenjem Jasina obilježen Dan šehida. 

Obilježavanje je započelo na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi. Na ovom su mjestu delegacija Općine Bosanska Krupa predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem i zamjenikom predsjedavajućeg Mirsadom Jusićem kao i delegacije političkih stranaka koje participiraju u Bosanskoj Krupi, odale počast za 503 bosanskokrupska šehida i poginula borca, položile cvijeće i proučile Fatihu.

Delegacije su posjetile i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci i polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odala počast šehidima ovog mjesnog područja. Istovremeno, kao i svake godine na oba šehidska mezarja, na Ometaljci u Pištalinama i Solinama u Jezerskom okupio se veliki broj članova porodica onih kojih više nema, a koji su izgulili život u odmbrameno-oslobodilačkom ratu boreći za svoju domovinu, svoj grad, svoj kućni prag. Pred duše poginulih na ova dva šehidska mezarja proučili su Jasin.

Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine. Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.

 

(Izvor: Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

Topic
Objavio: Pon, 26/06/2017 - 20:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top