Obilježen 28.august- Dan patriota Cazinske Krajine

Home

Obilježen 28.august- Dan patriota Cazinske Krajine

U Šturliću je jučer svečano obilježen Dan patriota. Manifestacija koja se održava u spomen na sve Krajišnike koji su tokom agresije na BiH ilegalno prelazili okupirana područja Hrvatske i uključivali se u odbranu ovog dijela naše domovine, i ove je godine okupila veliki broj patriota i bivših saboraca. 

Čestitku u povodu Dana patriota uputio je povjerenik MZ Šturlić Emin Hozanović, a u ime učesnika tradicionalnog „Marša mira“ od Slunjskih brda do Šturlića obratio se Salih Delalić. Gradonačelnik Slunja Jure Katić i ovog se puta zahvalio građanima Cazina na pomoći i gostoprimstvu prvim hrvatskim izbjeglicama 1991.godine potvrdivši još jednom kvalitetne dobrosusjedske odnose između ova dva kraja. Dan patriota čestitao je i ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK Dževad Malkoč. 

Po riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, ovdašnje stanovništvo oduvijek je baštinilo patriotizam koji je najviše došao do izražaja u toku odbrane BiH u toku posljednje agresije na našu zemlju.

–Rizik i odlučnost kakvu su pokazali 1.227 Krajišnika koji su pješice krenuli preko tzv. „SAO Krajine“ predstavljaju herojstvo o kojem trebaju učiti sve sadašnje i buduće generacije, naglasio je gradonačelnik Ogrešević.  

Prema zvaničnim podacima, na putu prema domovini 64 borca su poginula, 120 se vode kao nestali, dok je 46 boraca prošlo kroz logore. Dan patriota je datum posvećen svima njima i njihovoj neizmjernoj zasluzi koju su dali u očuvanju i odbrani Bosne i Hercegovine. 

Tagovi
Topic
Objavljeno: Tue, 29/08/2017 - 11:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top