Na Višegradskoj kapiji obilježena 73. godišnjica oslobođenja Sarajeva od fašizma

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju narodom heroju Mustafi Dovadžiji, a zatim i borcima Oslobodilačkog rata 1992.-1995., te borcima na Višegradskoj kapiji obilježen je 5. april 1945. godine, kada su prve partizanske jedinice za oslobađanje Sarajeva ušle u grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Stari Grad Mirsad Hajdar podsjetio je da se danas obilježava 73. godišnjica od ulaska prvih partizanskih jedinica 16. muslimanske Narodno-oslobodilačke udarne brigade kroz Višegradsku kapiju.

“Ovo je tradicionalna internacionalna manifestacija jer su nam prisutni i gosti iz Makarske, Slovenije, Dubrovnika, Crne Gore i iz bh. gradova. Ovo je značajan datum kako za naš grad, tako i za cijelu zemlju”, rekao je Hajdar.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo poručio je da je BiH antifašistička zemlja, a Sarajevo grad antifašista.

“U svakom naletu fašizma građani multietničkog Sarajeva pokazali su da će se odlučno izboriti za svoju slobodu i da ćemo se odlučno boriti protiv fašizma kao i danas”, dodao je Fišo.

Na obilježavanje iz Makarske stigao je i Lenjin Puharić, predstavnik Dalmatinske županije.

“Na obilježavanje dolazimo već 21 godinu. Vežu nas isti korijeni, bratstvo i jedinstvo koje mi cijenimo kao i bosanski narod, nama najbliži po svemu. Cijenimo vrijednosti Drugog svjetskog rata. To ne smiju zaboraviti mladi naraštaji. Bosna je nešto najvrijednije u Evropi, jedinstveni skup naroda”, izjavio je Puharić.