fbpx Obilježena godišnjica masakra nad Bošnjacima u mjestu Sokolina

Obilježena godišnjica masakra nad Bošnjacima u mjestu Sokolina

Home

Obilježena godišnjica masakra nad Bošnjacima u mjestu Sokolina


U mjestu Sokolina, kod Ilijaša, jučer je obilježena 25. godišnjica svirepog ubistva.

U autobusu je ubijeno  48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Dobroševići i Bojnik i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, vijećnici, te predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, Osnovne škole "Mustafa Busuladžić", stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

logorašiObilježavanju su prisustvovali i učenici škole "Mustafa Busuladžić", koji su u znak sjećanja na ubijene sugrađane pohodili marš mira od Dobroševića do mjesta masakra u Sokolini. 14. juna 1992. godine, neprijateljske snage naredile su mještanima navedenih naselja, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezao u Sokolinu.

Po dolasku u Sokolinu naredili su im da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama.

Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci strašnog žločina počinjenog u Sokolini. Elvir Jahić, jedan od preživjelih, stopostotni invalid, i ove kao i prethodnih godina došao je na mjesto stradanja njegovih komšija. Kaže da je teško svake godine iznova doživljavati ono što se prije 25 godina dogodilo njemu i njegovim komšijama.

dova"Teško je, slike se vraćaju, kao da je jučer bilo. Dođem da proučim Fatihu ubijenim saborcima i komšijama", priča Jahić. Nekako je, kaže, uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje su ga pronašli mještani okolnih sela, koji su uspjeli izvući tijela ubijenih i spasiti ih od zločinaca koji su se kasnije vratili na mjesto zločina sa namjerom da ih zapale i na taj način prikriju zločin.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, Općina Novi Grad ogradila je mjesto stradanja i natkrila autobus u kojem su mještani Ahatovića dovezeni i ubijeni, kako bi ga zaštitila od daljnjeg propadanja.

Također, položeno je cvijeće kod spomen-obilježja ispred Osnovne škole "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima, gdje su se prisutni učenjem Fatihe i minutom šutnje sjetili svih onih kojih danas, nažalost, više nema među živima, a svoje su živote položili za odbranu domovine.

Učenici te škole priredili su prigodan program, nakon čega su delegacije obišle i mezarje u Ahatovićima, navodi se u saopćenju.

godišnjica

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 15/06/2017 - 10:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top