fbpx Obilježeno 25. godina od prve pobjede Armije R BiH –Bugar 92

Obilježeno 25. godina od prve pobjede Armije R BiH –Bugar 92

Home

Obilježeno 25. godina od prve pobjede Armije R BiH –Bugar 92


U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku Vlade USK-a i resornog ministarstva za boračka pitanja, večeras je u Gati kod Bihaća prigodnom svečanosti obilježena 25. godišnjica  prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92.

Mještani i gosti iz javnog i političkog života grada Bihaća, Cazina i USK-a okupilo se u znak sjećanja na herojski otpor kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine. Prisutnima su se obratili predstavnici MZ Gata , a ispred nekadašnjih pripadnika 5. korpusa Armije R BiH, o prvoj pobjedi Armije R BiH govorio je Hamdija Abdić, ratni komandant 5.korpusa Armije R BiH.

“Prva pobjeda Armije R BiH na Bugaru pokazala je naše jedinstvo i odlučnost da odbranimo naš grad i državu BiH i dobro je da na ovakvim manifestacijama imamo puno mladih koji i trebaju da uče o našoj historiji i našoj časnoj borbi za državu BiH “ – kazao je komandant Abdić.

Zahvalivši se Savjetu MZ Gata na organizaciji manifestacije kojom se prisjećamo prve pobjede Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazoo je da su Bošnjaci pobjedom na Bugaru, pokazali daleko nadmoćnijem neprijatelju da nije nepobjediv i da stanovnici tadašnjeg Bihaćkog okruga neće biti žrtve agresije, nego hrabri i odlučni branioci i oslobodioci svoje domovine.

“Današnjim prisjećanjem na herojsku borbu i pobjede naše Armije R BiH mi ne zazivamo neke nove ratove i sukobe, nego šaljemo poruku da nećemo zaboraviti našu historiju i najsvjetlije momente koji su obilježili borbu za  državu BiH”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

U ime domaćina prisutnima se obratio Asmir Felić, član Savjet MZ Gata, kazavši da je sjećanje na današnju i slične manifestacije, sjećanje na izgubljene živote, na patnju i stradanja naroda Bihaćkog okruga, i to sjećanje, dodaje Felić, dužni smo čuvati od zaborava.

“Agresor je pokušao presjeći tadašnji Bihaćki okrug na dva dijela i akcija pripadnika Armije R BiH na Bugaru slomila je sve planove agresora i ovo je manifestacija koja je na cast i ponos pripadnicima Armije R BiH koji su tad pokazali da agresor nije nepobijediv i da neće uspjeti u svom naumu da uništi bošnjački i hrvatski narod na ovim prostorima” – kazao je premijer Husein Rošić.

Kako je istaknuto,12. juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama, a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić. Prije centralne svečanosti, delegacije Gradske uprave Bihaća, Cazina i Vlade USK-a obišli su i šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir.

 

(KABINET GRADONAČELNIKA BIHAĆ)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 12/06/2017 - 22:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top