Bosanska Krupa: Obuka upravljača čamca i rafting vodiča - skipera (FOTO)

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa a na osnovu Rješenja Federalnog ministra prometa i komunikacija kojim je data saglasnost, otpočela je praktična i teoretska obuka za upravljača čamca, odnosno rafting vodiča-skipera.

Obuka se odvija u u sklopu infrastrukture „Centra za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje kao organizaciona jedinica u sastavu DVD Bosanska Krupa.

1

Obukom su obuhvaćeni članovi DVD Bosanska Krupa koji će činiti operativni sastav odjeljenja za traženje i spašavanje pri dobrovoljnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinice te jedan dio građana koji su iskazali interes i potrebu za ovakvim vidom osposobljavanja koje je jedan od preduvjeta za pristupanje polaganju ispita za upravljače motorni i rafting čamaca pred komisijom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

2

Sticanja neophodnih certifikata za upravljače čamaca mladim ljudima se pruža mogućnost da budu aktivni članovi službi i jedinica u sistemu zaštite i spašavanja ali se istovremeno otvara mogućnost obavljanja poslova skipera na rafting čamcima za kojim je sve veća potreba na rijeci Uni.

Organizacijom ovakve obuke DVD Bosanska Krupa nastavlja dosadašnje aktivnosti u cilju ojačavanja svojih operativnih sastava u odjeljenju za traženje i spašavanje koje su otpočele organizacijom vatrogasno-spasilačkog kampa u toku 2017 i osposobljavanjem mladih spasilaca za vertikalna spašavanja.

3

Ove aktivnosti imaju poseban značaj u radu DVD Bosanska Krupa koje ove godine obilježava jubilej od 120 godina osnivanja i tradicije dobrovoljnog vatrogastva na području Bosanske Krupa.

4

Značaj i rad ovog društva, entuzijazam njegovih članova do sada su prepoznali na prvom mjestu Općina Bosanska Krupa na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem, Omladinska banka, BH telecom, Ambasada Velike Britanije u BiH, Vatrogasni savez Republike Slovenije, Acorn aid- Škotska, West mersia search&rescue – Engleska, Aktion Leben und Lernene in Bosnien Botrop – Njemačka, GSCF Association humanitare de sapuers-pompiers –Francuska

(Stručna služba DVD-a Bosanska Krupa)